På rymmen från Bregottfabriken. Under den hemmasydda kodräkten gömde sig systrarna Titti Stergaard och Hanna Pettersson som vann pris för bästa utstyrsel.

Full fart i skidbacken

Det envisa snöandet och klass 2-varningar på Österlen under föregående vecka fick Brösarps Alpina Skidklubb att jubla.
För plötsligt gavs chans att arrangera Österlenmästerskapen – i slutet av mars. Det råkade då bli samma dag som SM i slalom avgjordes i betydligt nordligare Funäsdalen, vilket bidrog till mästerskapskänslan på detta nyfödda arrangemang.

– Det är första gången vi anordnar detta, men både deltagare och vi i BASK som arrangerar känner definitivt att det måste bli ett återkommande arrangemang. Men i slutet av mars och med sådant här väder blir nog svårt att upprepa, säger BASK-ordföranden Fabian Rimfors och tittar upp mot klarblå himmel och sol.
En rad Österlenmästare utkristalliserades efter två åk i Ornahög alpincenter som ligger i Brösarp och mäter 120 meter. De tävlande kom dock inte bara från Österlen utan här fanns tillresta från exempelvis Lund och Landskrona. Några mellantider hanns visserligen inte med när åken i snitt tog runt 16–20 sekunder, men äkta vikkäppar bidrog till autentisk världscupkänsla.

Inte bara solen bidrog till hög stämning utan också det faktum att såväl en kossa som hockeyspelare, påskkärringar, Stenmarkskopior och en förrymd jultomte deltog i tävlingen. Ett av prisen som delades ut gällde nämligen bästa utstyrsel där det blev odiskutabel seger för Österlenkossan; en svartvit skönhet som sade sig ha rymt från Bregottfabriken på Brösarps södra backar men som efter efterforskningar gestaltades av systrarna Titti Östergaard och Hanna Pettersson.
Kossan var dock inte snabbast i slalombanan, utan det var BASK-hemmaåkaren Erik Blomqvist som i lusekofta och på telemarksskidor lite anmärkningsvärt var kvickast av alla.

– Jag är förvånad själv, från sidan kändes det som att alla andra åkte så fort men jag måste väl ha hittat en bra linje, kommenterar Erik med flera säsonger som skidlärare i bagaget.
I herrklassen, på vanliga slalomskidor, vann Heide Persson från Brösarp medan damklassen vanns av Therese Holmberg. I veteranklassen var 75-åriga Lennart Löfstrand från Eljaröd vassast och i barnklassen visade snart 8-åriga Philip Björkman från Landskrona Ski Club att han har alpin talang. Alla vinnare prisades med choklad, äppelmust och bröd från bygdens företag.

Totalt var det 34 startande i åldrarna 3 till 75 år som med omväxlande framgång provade alpint mästerskap. Säkert en betydligt brokigare skara än på alpina SM i Funäsdalen där Axel Bäck klådde André Myhrer, men tävlingsinstinkt saknades inte trots den lättsamma inramningen. Åskådarna som satt på fårskinnsfällar i solen fick se vilda satsningar följda av vådliga vurpor, bindningar som gick sönder och kastade stavar.

×