Tommy Qvarfort Foto: Claes Hall

Hoppas på kanadensare

Två dagar efter att Malmö Redhawks säsong fått ett för tidigt slut i Leksand ringer jag ordförande Tommy Qvarfort för att höra om han vill träffas och prata om året som gått och blicka framåt. Han tackar vänligt men bestämt nej. Vill ligga lågt och hänvisar till en kommande presskonferens när organisationen inför nästa säsong är klar. Ordföranden är märkt av hur flera av hans tidigare uttalanden väckt turbulens.
Men morgonen därpå ringer han tillbaka.
– Det kan nog vara bra med en intervju. Att vi i styrelsen, som har ett helhetsperspektiv på klubben, uttalar oss. Tid och plats?

Vi stämmer träff och efter att ha pratat en stund om hans nya hus i Trelleborg glider samtalet över på den gånga säsongen.
– Jag är lite besviken över att vi inte klarade playoff. Jag trodde att vi skulle nå dit. Samtidigt har säsongen haft positiva inslag. Laget har visat att det finns potential och med lite erfarenhet och spets kan det bli riktigt bra nästa säsong, säger han.
– Turbulensen från förra säsongen är en ursäkt. Vi har haft ett friår, som en smekmånad. Men den är slut nu. Nästa säsong måste vi prestera. Vi jobbar hårt för att få in spetskompetens i laget nu. Det finns ett antal intressanta namn.

Det har talats om att öka spelarbudgeten med runt tre miljoner – stämmer det?
– Siffran känns okej. Vi har som mål att öka sponsorintäkterna med fem miljoner så då finns där utrymme för tre miljoners ökning.
Och om Tommy Qvarfort får bestämma ska några av värvningarna vara kanadensare.
– Jag har tjatat på Patrik att vi ska ta in kanadensare. De har helt rätt vinnarmentalitet och kommer från ett gammalt hockeyland. Det skulle också kunna bli en inspirationskälla för alla i laget, betonar han.
– Malmöspelarna har ett tungt ok på sina axlar när de går ut i arenan. Det trycket är kanadensarna fria från. Jag ser på lagbygget som ett givande och tagande. Impulser utifrån blandat med hemvändare.

Ångrar du att ni inte tog in någon NHL-spelare under lockouten?
– Nej, jag ångrar ingenting. Vi hade diskussionen och gav Patrik fullmakt att titta på det men jag respekterar att han valde att hålla på sin linje. Han står för något.

Fanns det ekonomiskt utrymme till att förstärka då?
– Vi hade ordnat fram pengarna …

För Redhawks har den gångna säsongen annars handlat betydligt mer om att städa upp efter gamla synder än att förstärka laget. På frågan om hur mycket pengar som har gått till att göra upp med det gamla utbrister han – för mycket.
– Vi hade en ryggsäck på 5,6 miljoner som inkluderade ackorduppgörelsen, lönegarantifonden och advokatkostnader från rekonstruktionen. Den betalade vi av snabbt för att göra rätt för oss. Sedan har vi haft Leif Strömbergs lön och advokatkostnaderna för tvisterna med Stefan Nyman och Anders Olson.

Finns det en möjlighet att ni når en förlikning med Stefan Nyman som ni gjorde med Anders Olson?
– Nej. Även om vi känner oss förorättade la vi ett förslag till honom för att kunna gå vidare och fokusera på framtiden. Men han tog inte det. Så det blir rättegång i sommar.

Har du någon gång under all turbulens efter Hugo Stenbeck varit nära att ge upp och lämna uppdraget som styrelseordförande?
– Nej, jag är inte fostrad på det sättet. Men hade jag vetat hur publikt det skulle bli hade jag inte tackat ja från första början.

Hur tänkte du då när du skulle jaga Hugo Stenbeck till världens ände?
– Jag har fått kritik för det men det var ett genomtänkt inlägg. Jag visste att det skulle bita. Det trappade upp stämningen och fick till slut både parter att inse att en förhandling var nödvändig, skrattar Tommy Qvarfort och tillägger:
– Men jag har den största respekten för Hugo. Han visade klokhet i uppgörelsen och utan den hade vi inte existerat som klubb nu. Det handlar inte om att jag gör en pudel, som det har påståtts, utan att man efter en förhandling tar varandra i näven och går gemensamt framåt. Man måste ha respekt för motparten.

Annars vill Tommy Qvarfort hellre titta framåt än älta det som varit. Han är noga med att betona vilket fantastiskt jobb han tycker att Patrik Sylvegård gör i sin dubla roll som vd och sportchef.
– Han har en bra dialog med alla i och runt klubben samtidigt som han har ett stort nätverk i hockey-Sverige. Hans strategi och sätt att vara har gjort att Malmö fått högre status runt om i landet. Dessutom är han ekonomisk, påpekar ordförande och fortsätter lovsången:
– Sedan kan Patrik sporten ishockey och känner till spelarnas villkor.
Organisationsmässigt har det också hänt mycket i Malmö Redhawks den här säsongen enligt Tommy Qvarfort.

– Till skillnad från förra säsongens höga svansföring är det en platt organisation nu. Men det är också viktigt med ett tydligt ledarskap i en platt organisation och det står Patrik Sylvegård för med sina tydliga mål. Dessutom har han sjösatt värdegrunder i föreningen.
– Percy Nilsson sa faktiskt till mig häromdagen att kansliet aldrig har fungerat så bra som det gör nu.
Apropå Percy Nilsson skulle Tommy Qvarfort träffa byggherren direkt efter vår intervju för att diskutera ett nytt avtal för nästa säsong. Att förlägga några matcher till upprustade isstadion är inte aktuellt.
– Arenan behöver ishockeyn och ishockeyn behöver arenan. Isstadion har inte varit med i diskussionen, klargör ordföranden.

Vad säger du om Percy Nilssons tidigare utspel om att Malmös spelare är dåligt tränade?
– Jag tror inte att de är dåligt tränade. Det har nog suttit mentalt i år.
Kan idrottspsykologisk träning bli aktuellt för Malmö Redhawks i framtiden då?
– Ja, på konsultbasis. Mental träning behövs överjag i yrkeslivet men det är fortfarande mer accepterat i internationella företag än i svenska. Jag har varit en del i Tyskland och där är det vanligt.

Hjärtefrågan för Tommy Qvarfort just nu är annars sponsringen. Under säsongen med Hugo Stenbeck uppgick sponsringen till 25 miljoner, vilket är 2,5 miljoner mer än beloppet för detta år.
– Vårt mål är att öka fem miljoner till nästa säsong och på sikt vill Patrik Sylvegård upp emot 40 miljoner. Vi vill hitta fler stora sponsorer samtidigt som många bäckar små … Om en region ska bli intressant så är det viktigt med ett bra idrottsutbud. Men då får alla företag hjälpas åt i stället för att åka snålskjuts, menar Tommy Qvarfort och drar en parallell till Leksand:
– Där vill alla vara med och stödja klubben. I varenda butik finns Leksandssymboler och alla har på sig matchtröjan när det vankas match.

Hur länge är du beredd att hålla i Redhawks ordförandeklubba?
– Jag och Håkan Sigvant har lovat sponsorerna att vi sitter ytterligare två år. Sedan kan det vara dags att växla över till yngre förmågor.

×