är så skadad att hastigheten sänkts till 50km/h. Foto: Ludvig Thunman

Nya hastigheten på motorvägen: 50

Det är vid två broar som hastigheten är nedsatt. Sträckan rör sig inte mer om än ett hundratal meter, men farten trappas ned av 90- och 70-skyltar under ytterligare några hundra meter. Orsaken till fartreduceringen är att det har uppstått gupp i vägen som gör att bilarna hoppar till. – Vi sänkte till 50 i fredags. Det gjorde vi för att det skulle vara säkert att köra på vägen, säger Sofia Bremer, som är projektledare för sträckan.

Trafikverkets arbetshypotes är att skadorna har uppkommit av tjälen i marken. Tjäle är ett fenomen som uppstår när vattnet i marken fryser. När den hårda marken sedan rör på sig, och broarna är stilla, har upphöjningar uppstått. Sträckan Hörby Norra till Linderöd invigdes i december och det är ytterst ovanligt att nybyggda vägar drabbas av tjälskador. Trafikverket har i nuläget ingen förklaring till hur skadorna kan ha uppkommit. Strabag, företaget som har totalentreprenad för uppförandet av vägen, har startat en utredning.

Detta är inte första gången som den nya sträckan drabbas av problem. Redan i slutet av december, några veckor efter invigningen, upptäcktes ojämnheter i toppbeläggningen. Trafikanterna har märkt detta genom skakiga bilfärder. Strabag kan bekräfta att vägen har drabbats av stora bekymmer. – Ja, det är ett elände, vi ställer oss lika frågande som Trafikverket säger Patrick Marelius, vd för Strabag Sverige. – Ojämnheterna har vi rätt bra koll på. De kommer vi åtgärda till sommaren. Det är lite värre med det här senare problemet som vi tror orsakats av en tjällyftning. När är ni klara med utredningen? – Om en vecka eller två. Hur mycket är ni beredda att slå av på priset för att vägen har dessa brister? – Jag förhandlar med Trafikverket, inte med tidningarna.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×