innehåller totalt 360 lägenheter och kommer nu att säljas till Mälö Fastigheter AB. Foto: Arkiv

Fastighetsbolag köper hela Bergaområdet

I uppgörelsen ingår att Mälö i gengäld ska bygga nya hyresrätter. Pris och villkor för försäljningen är inte klara. Det är inte heller klart mer exakt var de nya hyresrätterna ska byggas, och hur de ska se ut. Men en idé som diskuteras är ett åttavåningar högt hus inom Bergaområdet.
Försäljningen av flerfamiljshusen på Berga är en del i utvecklingen av Eslöv öster om järnvägen. I och med att Ebo, Eslövs kommunala fastighetsbolag, säljer fastigheterna Piggvaren 1-8 (360 lägenheter) och Bergagården (57 bostäder) får de loss kapital till att bygga nytt. Samtidigt ingår i uppgörelsen att Mälö Fastigheter AB alltså förbinder sig att bygga minst 80 hyresrättslägenheter i Eslöv.
Totalt har Mälö som första ambition att investera 500 miljoner kronor i samarbetet. Alla inblandade, Ebo, kommunen och Mälö, framhåller att avtalet bara är första steget i en stor utveckling av öster, som domineras av verksamheter mellan de olika bostadsområdena.
I utvecklingen#ingår att blanda bostäder och verksamheter för att på så sätt göra området mer attraktivt.


Ett exempel är den nyligen antagna detaljplanen för bostäder på Östra skolans område. Den planen har dock överklagats.
Mälö Fastigheters vd Bo Haglund anser att Eslöv är intressant eftersom befolkningstillväxten är så positiv.
– Samtidigt är infrastrukturen här otroligt bra.
Ebo ska under en tid framöver fortsätta förvalta husen på Bergaområdet.
– Vi har starka och bestämda hyresgäster på området och vi vet att våra Ebo-värdar där är mycket omtyckta. Därför tror vi det är önskvärt från hyresgästernas sida att vi fortsätter förvalta under en övergångsperiod, säger Joakim Ahlin, vd för Ebo.
– Men på sikt lämnar vi över, fortsätter han.
– Vårt uppfattning är att försäljningen av Bergaområdet inte på något sätt påverkar de boende negativt. Tvärtom ökar det möjligheterna att utveckla området.
Kommunalråd#Cecilia Lind (S):
– Överenskommelsen är mycket positiv. Trots chockbeskedet från Arjo i veckan så är vi på banan. Vi tror på Eslöv och vi är inte ensamma om att göra det.
Berörda boende fick information hem i brevlådorna på onsdagseftermiddagen. På tisdag nästa vecka hålls ett öppet informationsmöte kl 18.
– Representanter från både Ebo och Mälö är då på plats för att svara på frågor, säger Joakim Ahlin.
Hyresgästföreningen på Bergaområdet var under lunchtid i går eftermiddag inte informerad:
– Jag vet inte mer om det här än vad jag har läst på Skånskan på nätet. De borde ha gått ut med informationen till oss innan de går till pressen, säger kassör Lona Madsen.
– Men jag får kommentera mer senare när jag vet mer.

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×