Inbrotten ökar i intensitet under loven

”Ett ögonblicks verk”

Förra veckan var det sportlov. Många passade på att åka på skid- eller solsemester. Men loven är inte bara en paus i vardagen för barnfamiljer – det är även inbrottstjuvarnas högtid.
– Inbrotten ökar i intensitet under loven. Tjuvarna chansar på att folk åker i väg, säger Ewa Gun Westford.

Vad kan man som privatperson göra?
– Det ska inte se obebott ut, man kan ställa in lampor med en timer. Det är också bra att se över hur man förvarar de saker som man är extra rädd om så som smycken, ärvda saker och konst. Se till att fotografera och märka upp dem.

Larm?
– Absolut, en del larmar bara bottenvåningen i ett hus, det har tjuvarna kommit på och de klättrar då upp till andra våningen och bryter sig in. Sedan finns det ju rörelselarm och yttre larm. Yttre larm har inte så stor nytta om man bor själv utanför stan, det är mer effektivt om man bor med andra människor i bostadsområden.
Ewa Gun Westford lyfter även fram grannsamverkan där man i ett bostadsområde hjälps åt att hålla koll åt varandra.
Men det är ändå svårt att skydda sig helt. Orter eller bostadsområden som ligger nära en större väg löper en större risk att drabbas.
– Tjuven kan snabbt ta sig in och snabbt ut. Och nu är våren på väg då vi kommer ut av våra hålor och tillbringar mer tid i trädgården exempelvis. Man glömmer att låsa dörren – det handlar om ett ögonblicks verk. Tjuvarna tar gods som är snabba att ta: mobiltelefoner, datorer, läsplattor, kontanter, kontokort.
Hur jobbar polisen med detta?
– Dels utreder vi inbrotten var för sig, vi gör hembesök och teknisk undersökning. Dels tittar vi på inbrotten i ett större sammanhang, om det handlar om ligor eller en ensam tjuv som tar tillfället i akt. Vi arbetar med ett stort projekt som vi kallar bisu, med säte i Landskrona, där vi tittar på rörelser över hela Skåne, säger Westford.
Finns det ett stort mörkertal när det gäller bostadsinbrott?
– Jag tror inte det, inte om man jämför med andra brottsområden. Dels är det en försäkringsfråga men också att det drabbar mig personligen. Att någon har varit inne i ens eget hem, det tar hårt.
Det är sällan inbrott klaras upp?
– Ja, vi är inte världsbäst på att lösa denna typen av brott. Det beror mycket på att det stulna godset snabbt byter ägare men även att vi ofta ligger efter när vi får reda på det. Många gånger sker ett inbrott när de boende inte är hemma. Man upptäcker det i efterhand och rapporterar in det till oss först då.

Dagens fråga

Brukar du titta på tv på nätet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×