Mello EJ KLAR

Manlig dominans i schlagerfinalen
När två platser återstår i Melodifestivalens final är sju av åtta bidrag helt manliga. Tävlingens producent Christer Björkman tror att årets tjejer har hamnat i skuggan av förra årets vinnare.
– Det är Loreen-förbannelsen, säger han.

Den störste och den minste. Ralf Gyllenhammar och Ulrik Munther höll för trycket och tog sig direkt till final när Melodifestivalens fjärde deltävling avgjordes i Malmö på lördagen. Därmed återstår bara två luckor att fylla innan finalens startfält är komplett och det ser ut som att avgörandet i Friends Arena kan bli en nästan helt manlig tillställning.
Av de åtta bidrag som är klara för final framförs bara ett av en kvinna, bluessångerskan Louise Hoffsten.
– Det hade varit roligt om det var fler tjejer, men det är folket som röstar, man kan inte riktigt göra någonting åt det, säger Ulrik Munther till TT Spektra på efterfesten i Malmö.

Ralf Gyllenhammar har analysen klar när det gäller varför kvinnorna har misslyckats i årets Melodifestival.
– De har inte haft tillräckligt bra låtar, så enkelt är det. Det här är inte genusbetingat, tro mig. Men det roliga är att hade det varit nio tjejer i finalen och en kille så hade ingen sagt någonting.
Melodifestivalens Christer Björkman menar att de kvinnor som tävlar i årets Melodfestival har drabbats av att jämföras med Loreen, som ju vann schlager-EM med ”Euphoria” förra året.
– Jag tror att alla tjejer har blivit jämförda med Loreen. Det är klart att hennes låt och performance var outstanding, det talade hela Europa om. Jag tror att man undermedvetet har jämfört med henne och att det har varit jäkligt svårt att leva upp till det för tjejerna.

Ken Olausson är ett av namnen bakom QX-bloggen Schlagerprofilerna och en av Sveriges största experter på Melodifestivalen. Han är inte helt nöjd med hur uppställningen i finalen ser ut.
– Det är nästan inga tjejer i finalen och det är ganska ont om poplåtar också, säger han.
Hur rolig blir finalen att titta på?
– Inte så rolig tyvärr. Jag saknar något i stil med Alcazar, glad popmusik som man förknippar med Melodifestivalen.

Webb-tv kultur

×