Foto: Scanpix

9 000 hästar försvinner

Det är årligen 9 000 färre hästar som går till slakt än vad som enligt beräkningar dör, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till en kartläggning som hästnäringen, LRF och myndigheter har gjort.
Mängder av hästar från USA, som slaktats i Kanada och Mexiko, blir kött i Europas matfabriker. Där hamnar kanske också svenska hästar.

Det finns inget centralt register för antal hästar i landet, men Jordbruksverket uppskattade 2010 siffran till drygt 360 000. Eftersom statistiken är så pass osäker är det svårt att bedöma uppgifterna om att upp till 9 000 hästar ”försvinner”, enligt Helena Kättström, Jordbruksverkets djurskyddschef.
– Ingen kan veta hur många hästar som avlivas, förs ut eller grävs ned utan tillstånd. Det är ingen tvekan om att det finns ett mörkertal, men hur många vet vi inte, säger hon till TT.

Att det handlar om ett ”icke obetydligt antal” är hon däremot övertygad om.
– Men även om de går i väg till ett annat land har hela EU krav på hästpass vid slakt. Även i Italien eller Danmark, där man får betydlig mer betalt, så krävs papper, säger Kättström, som dock tror att många hästar grävs ned:
– Det största mörkertalet är nog folk som avlivar sin häst och sedan gräver ned den. Man kanske inte alltid känner till att det krävs tillstånd.

De hästlasagner som Findus återkallar från butikerna slutar som biogas. Totalt kan det röra sig om upp till 20 000 förpackningar, skriver Sydsvenskan.
– Eftersom produkten inte överensstämmer med förpackningen så kan vi inte göra annat än att slänga den. Det går inte att skänka bort, säger Henrik Dyberg, Findus nordiska produktionsdirektör.

Enligt provsvar som Ica har fått från leverantören Comigel innehöll även deras lasagne Ica Basic hästkött.
– Det är allt från spår av hästkött till att merparten av det som var i var hästkött, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef hos Ica, till TT.

– Det var väntat efter hela den här debatten, eftersom liknande lasagne också har levererats till Findus, säger Stiernstedt om provsvaren.
Den Ica-lasagne som har återkallats från butik, ännu oklart hur mycket, kommer nu att kasseras. På lagret finns 55 000 förpackningar, som ska hämtas av Comigel eller kasseras direkt av Ica. Comigel och Ica ska ha ett möte nästa vecka om det fortsatta samarbetet.

Kan ni ha förtroende för dem även framöver?
– Det kan jag inte svara på nu, men vi har fått väldigt bra återkoppling. De har stoppat sin underleverantör Spanghero och sanerar nu hela fabriken för att ta bort alla spår av hästkött, säger Stiernstedt.

Även Coop har fått provsvar från leverantören. De visar att Coop Lasagne 400 gram innehöll hästkött.
– Det rör sig om enstaka spår till att det var 100 procent hästkött i, säger Christine Kullegren, pressansvarig vid Coop, till TT.

– Jag har inte fått några signaler från vår expertmyndighet om att det behövs förändringar. Vi har en mycket strikt lagstiftning. Det som står på paketet ska också paketet innehålla, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), på väg till mötet i Bryssel.

Han vill gärna höra om andra livsmedelsmyndigheter i Europa har andra synpunkter, och vilka förändringar som då krävs. Däremot har han inte ändrat åsikt i fråga om ursprungsmärkning av kött i bearbetade produkter.
– Det här handlar inte om ursprung, utan att man fuskar med med vilken djurart förpackningen innehåller, säger han.

Om det inte handlar om märkning, vad är det då som krävs för att det här inte ska hända igen?
– Att egenkontrollen fungerar i alla led i livsmedelskedjan. Alla aktörer måste ha koll på att fusk och ommärkning inte är tillåtet, säger Erlandsson.

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×