Stina Larsson. Arkivbild

Håller tummarna
för Tallins bussar

Jag tar det som ett vårtecken när den nedlagda gamla bensinstationen och verkstan nu rivs. Skolan som tidigare varit skymd träder fram och visar att i den här byn finns det en framtid, för här finns det barn. På denna plats ska det snart finnas en utbyggd skolgård med skateboardramp och en trafiksäkrare skolmiljö för framtiden.

Nere vid torget ser jag ännu en gång spår efter en trafikolycka. Trafikkoner är utplacerade och ”Herr Gårman” ligger uppgiven på trottoaren bakom busshållplatsen. Som tur var verkar det bara vara materiella skador den här gången.

Just nu är det tomt vid busshållplatsen, men vid rusningstid är här fullt av resenärer. Jag gillar att åka tåg och buss. När jag pendlade till Malmö för några år sedan lärde jag känna många andra pendlare. Många av dem betecknar jag fortfarande som mina ”busskompisar” och när vi träffas kan vi njutningsfullt dela hårresande historier om både livligt mobilpratande chaufförer och äventyr i snökaos.

Numera är det mest äldsta dottern som använder de allmänna kommunikationerna och det blir mestadels pågatåg från Svedala till gymnasieskolan i Malmö. Trots att jag gillar både buss och tåg har jag svårt att byta ut bilen mot dessa miljövänligare alternativ. Min ursäkt är att jag ändå måste ta bilen för att komma till någon form av allmän transport. Någon av kriterierna mer utbyggt, snabbare, enklare, billigare eller lättillgängligare måste fortfarande uppfyllas för att jag ska välja bilen i andra hand.

Jag läser i tidningen att Estlands huvudstad Tallinn infört gratis kommunala transportmedel. Detta för att hjälpa folk att bli mer mobila samtidigt som man vill satsa på en renare miljö. Jag tycker de här tankarna låter vettiga, men har i egna diskussioner alltid fått höra att det absolut inte går ihop ekonomiskt. Tallinns kommunledning hävdar motsatsen och jag håller tummarna för att de kan visa att de har rätt. Tänk er hela Region Skåne med gratis kommunikationer – vilken rörelsefrihet, och så många nya kompisar vi skulle få på köpet!

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×