Sverigedemokraternas politiske sekreterare Erik Almqvist blev filmad under rasistpåhopp. Foto: Scanpix

”Oerhört ångerfull”

SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist tvingas bort från sina partiuppdrag sedan en film visat hur han kallat en kvinna ”hora” och en berusad man ”blatte lover” vid ett bråk, och sedan ljugit om saken.
– Jag är oerhört ångerfull, säger Almqvist.

Händelsen som blev Almqvists fall filmades av Kent Ekeroth, nu Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman. På onsdagen publicerade Expressen filmklippet.
Den visar bland annat hur Almqvist vid ett bråk i Stockholm sommaren 2010 säger till den kände komikern Soran Ismail att han ”beter sig som en babbe just nu”.
En då 21-årig kvinna reagerade på Almqvists agerande i bråket. Efter en stunds diskussioner hörs Almqvist säga ”Skit i den här lilla horan” i filmen.
SD:s ledning samlades på förmiddagen till ett krismöte. På en pressträff en stund senare i riksdagen meddelade partiledaren Jimmie Åkesson att Almqvist lämnar sina poster i partiet.
– Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har accepterat att lämna sina uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson och sin plats i verkställande utskottet. Jag har också uppmanat honom att överväga sin riksdagsplats.
– Det vi sett är uttalanden och uppträdanden som är fullständigt oacceptabla, sade Åkesson som talade om sin värsta dag i det politiska livet.
Det är bara en månad sedan Åkesson i ett brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.
Almqvist har tidigare bestämt förnekat alla uttalanden vid händelsen, och har backats upp av de andra inblandade partikamraterna Kent Ekeroth och Christian Westling.
Almqvist lade för en tid sedan själv ut delar av mobilfilmen där alla rasistiska och sexistiska kommentarer redigerats bort.
Kent Ekeroth gick i god för Almqvist: ”Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia”, skrev han på Facebook enligt Expressen.
Även Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, stödde Almqvist på Facebook: ”Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer.”
Om efterräkningar väntar även Ekeroth och Westling ville partiledare Åkesson inte säga på onsdagen.
Almqvist vidhåller även efter filmens offentlighet att han inte ljugit, och hävdar att han inte minns något av bråket. Han lämnar inte sin riksdagsplats, som Jimmie Åkesson krävt, utan säger att han ”måste fundera”.
– Jag har inga ambitioner att sitta som politisk vilde, säger han dock.
Vid en egen presskonferens hälsade han besökarna välkomna till ”den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv”.
Han kallar sitt uppträdande ”korkat”, ”dumt” och ”fyllebeteende”, och medger att det klingar rasistiskt men vill inte kännas vid att det fanns en rasistisk andemening.
– Jag vill be om ursäkt till de inblandade. Och till mina partikollegor som jag skadat.
Om han bestämmer sig för att lämna sin riksdagsplats går den till Markus Wiechel från Norrköping. Wiechel är enligt flera medier tidigare dömd för förtal.
– Det är en politisk dom och det var inte ens jag som skrev det som klassades som förtal. Det var en läsare av min blogg som skrev en kommentar, men jag ansågs ansvarig för det, säger Markus Wiechel till Expressen och lägger till att saken är överklagad.
– Erik Almqvist är en högt uppsatt person inom partiet, gick väl med redan 2003 eller 2004, och har varit en väldigt viktig person i det Åkessonska projektet, säger Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio som skrivit en bok om SD.
– Det visar att trots den putsade fasaden så finns det delar av partitoppen som står för en gräslig kvinnosyn och i det här fallet ren rasism, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till TT.
– I en mening så vet man att det inom SD finns både rasism och en kvinnosyn som jag har mycket svårt för. Det här visar också att det finns i partitoppen på ett sätt som man försöker dölja.
Vad gäller SD:s senaste framgångar och hur de kan komma att påverkas av krisen så är det upp till bevis på valdagen.
– När det gäller valresultat så är det valdagen som räknas. För mig är det viktiga att jobba med sakfrågor, att få integrationen att fungera bättre och att ta debatten mot främlingsfientlighet och för öppenhet.
Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra är inte förvånad över innehållet i filmen.
– Tyvärr inte särskilt. Det är inte första gången vi får se exempel på rasistiska uttalanden från sverigedemokrater, även på ledande positioner, säger hon till TT.

Nyhetsbrev

×