Polisen stängde
av i Malmö

– Det finns en generell hotbild mot Geert Wilders. Han är den person han är och med den historik vi har i Malmö där vi vet det kan bli stökigt i sådana här sammanhang så betraktar vi detta som en särskild händelse.
Det säger polisens informatör i Skåne, Eva-Gun Westford.
Wilders leder Frihetspartiet (PVV), som är Nederländernas tredje största men partiet tappade i ett nyval i september en dryg tredjedel av sina platser i parlamentet. Wilders är inbjuden till Malmö av Tryckfrihetssällskapet, en förening som hävdar att etablerade nyhetsmedier censurerar sig själva när det gäller invandrarfrågor. I Malmö ska Geert Wilders i eftermiddag tala samt signera böcker i samband med ett arrangemang på Kockums fritid i Malmö.
Protester förbereds mot Wilders, som beskrivs som en galjonsfigur inom den antimuslimska rörelsen.
– Vi kommer att ha poliser på plats likt en högriskmatch i fotboll. I stället för supporterpoliser kommer vi att ha dialogpoliser på plats, berättar Eva-Gun Westford som dock inte vill lämna någon uppgift om hur många poliser som satts in för bevakningen.
– Vår uppgift är att Geert Wilders ska få säga det han ska säga, liksom att de som vill protestera ska få göra det. Det gör vi med hjälp av poliser från Skåne men även från Västra Götaland.
Området och gatorna kring Kockums fritid och Västra hamnen kommer under delar av dagen att vara avstängd.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×