Foto: Scanpix

Lugnt då Wilders talade i Malmö

Polisen hade kraftsamlat inför den nederländske politikerns första framträdande i Sverige. Geert Wilders leder sitt lands tredje största parti, Frihetspartiet, och är känd som en galjonsfigur i den antiislamistiska rörelsen.
Han var inbjuden av Tryckfrihetssällskapet, en förening som anser att etablerade nyhetsmedier censurerar sig själva i invandrarfrågor och vars ordförande Ingrid Carlqvist själv beskriver sig om antiislamist.

På den punkten var hon inte ensam i publiken som svarade med rungande applåder då Wilders kom med sina kryddade fördömanden av världens näst största religion.
– Islam är ingen religion. Det är en politisk ideologi med målet att skapa ett världsherravälde där ingenting annat än islam och den islamska sharialagen tolereras. Och muslimernas profet Muhammed var ond. Han var en lögnare, massmördare och våldtäktsman, hävdade han.
Men skyndade sig att tillägga:
– Jag hatar inte muslimer, jag hatar islamiseringen.

Av mötets anmälda 300 åhörare kom inte ens hälften, och då var säkert var femte person i salen journalist. Sannolikt var många anmälningar fejkade, ett slags sabotage, trodde arrangören.
Wilders, som lever under en generell hotbild, anlände till möteslokalen i Kockums Fritid i Västra hamnen eskorterad av ett halvdussin egna säkerhetsvakter.
De cirka 200 demonstranterna utanför gjorde sitt bästa för att med visselpipor, hög musik och skanderande häckla publiken och störa mötet. Värst drabbades en kvinnlig dansk åhörare som fick en knuff i nacken och ett kastat ägg i håret.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×