Lästips inför dagis- och skolstart

Dessa avgörande steg mot nio, eller som oftast tolv, års skolgång är ju något alldeles extra. Liksom den där första gången ettåringen tårögd vinkar hejdå i förskolefönstret, eller mammagråten runt knuten när ungen utan att se sig om sprungit in till kompisarna efter lyckad inskolning.

Här kommer några tips som både nyblivna skolbarn, nya förskoleungar och inte minst deras föräldrar kan ha glädje av:

Smarta små upptäcker skolan (Rabén & Sjögren) samlar ett 50-tal bidrag av 35 fantastiska författare och illustratörer på temat skolan. Från beskrivningar av första dagen, läs- och räkneövningar till kompisgräl och lärarvikarier, sammanknutet kring historien om klass 1 Rönnen. En riktigt fin bok för etta-kluddare liksom lite äldre skolbarn.
Stora boken om ABC 123 (Bonnier Carlsen) som kom tidigare i vår har visserligen inte skoltema men är lagom skojig och lärorik för den som vill tjuvstarta lite på läsandet och räknandet, eller för den som behöver träna lite extra.
När Lilla Ugglan börjar förskolan är det pirrigt. I Jag är inte klar (Bonnier Carlsen) av Jonathan Allen får den som tycker det är lite tufft att komma iväg till det nya – vare sig det är skola eller dagis – känna igen sig.
För det tar en väldans tid för Lilla Ugglan att bli färdig just den här morgonen, och det är väldigt vad han blivit ordentlig med att kamma sig och packa sina grejor.
Temat känns igen från klassikern Var är Bus-Alfons (Gunilla Bergström, Rabén & Sjögren) som tål att plockas fram och läsa för skolstartaren. Hur var första dagen? Vem var egentligen nervösast?

För inskolningen av de allra minsta passar till exempel Gunilla Woldes två böcker om Emmas dagis Emmas första dag på dagis och Emmas dagis (Natur & Kultur).
Det lite äldre förskolebarnet som kanske börjar för första gången eller kommer tillbaka efter ett nytt sommarlov får en bra bild av dagislivet i Kristina Murray Brodins och Bettina Johanssons Maskerad (Vombat förlag), eller varför inte i Eva Bergströms och Annika Samuelssons bråkiga berättelse om Snurran på dagis (Bonnier Carlsen).

×