Turnéledaren Helena Schichts hund Hugo har varit med cirkusen i tio år. Han brukade försöka valla kamelerna utan framgång

Cirkus Maximum tar inga pauser

Klockan är strax före tio på tisdagsförmiddagen när Skånskan besöker Cirkus Maximums tält i Eslöv. I det höga gräset bärs det golv, slangar och stolpar. Men de monterar inte ner, de har redan hunnit resa tältet.
– Vi kom hit klockan halv åtta och är snart färdiga. Det tar gubbarna runt fyra timmar att bli klara, säger Helena Schicht, turnéledare när vi rör oss förbi de hårt arbetande roddarna.
– Här gäller ingen vila. Vi prioriterar föreställningarna, tältet ska upp och showen ska framföras. Allt annat är oväsentligt, säger hon.


Cirkus Maximum hade premiär redan i mars och turnerar sedan i ett knappt halvår. Under den perioden är det föreställning alla dagar utom två.
– Vi betalar en fast månadslön och måste köra på. Det kostar för mycket att låta arbetsstyrkan ligga still.
Roddarna, som är ungefär 35 till antalet, kommer främst från Rumänien och Polen. De kan enligt Helena Schicht ofta leva på sin inkomst från cirkusen under resten av året. De flesta artisterna däremot väljer i stor utsträckning att fortsätta med galor och andra cirkusar under vinterhalvåret.


På gräsfältet längs väg 113 står en mängd olika djur i provisoriska hagar. Kameler, zebror, lamadjur, frieserhingstar, ponnyer och de två elefanterna Togni och Mously.
Vad säger du om den kritik cirkusar får att djuren inte behandlas väl?
– Hos oss är djuren prio ett. Det första vi gör när karavanen stannar till är att släppa ut dem i hagar. Tack och lov har vi hårda regler ur djur ska skötas i Sverige. Sen finns det alltid dåliga föräldrar och bönder som inte borde ha kor, jag kan bara stå för vad vi gör, säger Helena Schicht.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×