Christian Bale i "The dark knight rises". Foto: Fox

Busväder lockade till biobesök

Har du gått på bio i sommar? I så fall är du inte ensam. På landets största biografkedja, SF bio, ökade besöken under juni med 12 procent jämfört med förra året.
– Det handlar nog om en kombination av dåligt väder och en mycket stark line-up, säger Helena Eklund, marknadschef på SF bio.

Totalt fick SF bio nästan 800 000 biobesök i juni och allra helst gick vi och såg ”Prometheus”.
Ridley Scotts ”Alien”-besläktade sci-fi-rulle, med svenska Noomi Rapace i huvudrollen, har enligt filmbolaget gått bäst i Sverige, globalt sett jämfört med folkmängd. Sedan premiären den 1 juni har filmen setts av nästan 300 000 biobesökare.

Junis starka biotrend fortsatte också in i juli. Då gjordes cirka en miljon biobesök på SF bio, vilket är i paritet med förra året då bland annat sista filmen om Harry Potter gick upp.
Mammuten Manny och hans vänner i ”Ice age 4” har, utan att nå upp till föregångarens nästan 670 000 besök, legat etta på biotoppen vid ett par tillfällen. Hittills har de lockat till 470 000 besök.

Att sommaren skulle vara en dålig biosäsong är en gammal sanning. I alla fall för storfilmer. Numera går de upp samtidigt över hela världen och enligt amerikansk modell koncentreras de mest högprofilerade till sommarmånaderna – ett mönster som svenskarna har tagit till sig.
– Över en femårsperiod ser vi att besöken har ökat i snitt med 28 procent under sommaren, säger Helena Eklund, marknadschef på SF bio.

När vi nu går in i augusti har branschen stora förväntningar på ”Snabba cash 2” men framförallt ligger fokus på Christopher Nolans avslutande film om Batman, som redan är en succé. Sedan premiären den 25 juli har den lockat till närmare 230 000 biobesök.
– Vi blev lite överraskade av att den förra filmen gick så bra så den här gången var vi bättre förberedda med antal salonger och stolar. Och det har gått mer än 60 procent bättre. ”The dark knight rises” blir sommarens mest sedda film, garanterat, säger Per Mårtensson, bokningschef på SF bio.

×