Paulina stormar ner för backen. Hon förlorade sin final och fick nöja sig med silvret. Hon passade också på att filma med en kamera på hjälmen som hon kan lägga ut på nätet efter tävlingen. FOTO: EMILIA OLOFSSON

Sommarslalom i Brösarp

Varm choklad byttes mot äppelmust och snön mot gräs. Gårdagens slalom tävlingar i Brösarp blev en succé. Publiken fick i går se SM i grässlalom under sommarsolen. Stämningen var på topp när tävlingen drog igång.
– Det viktigaste i denna tävling är ju inte att vinna utan att ha kul. Vi har tänkt göra detta till en tradition. Folk som gillar skidåkning kan få ses en gång på sommaren, säger Fabian Rimfors.

Allting började med en skidresa till Rumänien i början på 70-talet. Då bildade en grupp entusiaster Brösarps Alpina skidklubb. Tio år senare inviger skidklubben sin replift och egna hemmabacke på Ornahög i Brösarp.
– Det är en gammal förening. Detta är första gången vi provar arrangemanget med grässlalom och än så länge är det långt över mina förväntningar, säger Fabian Rimfors.

Under förmiddagen fick folk prova på hur det är att åka slalom på gräs och senare på eftermiddagen var det dags för derby i parallellslalom. Först i mål går vidare till nästa omgång.
Paulina Grassl, 18 år blev tidigare i år svensk mästare i parallellslalom. Hon var en av de som tagit sig till Brösarp för att tävla och testa skidåkning på sommaren.
– Det kändes bra. Skidorna är lite annourlunda och känns som pansarvagnar under fötterna. Det är alltid skoj att testa något nytt, säger Paulina Grassl.

Paulinas pappa, Helmut Grassl är något av en pionjär inom grässkidåkning och åkte första gången för 30 år sedan.
– Principen är den samma som vanlig slalom fast något trögare och tyngre i svängarna, säger Helmut Grassl.

Både far och dotter tog sig till final. Edvard Nord från Linköpings alpina klubb vann dock över Paulina i finalen i den allmänna klassen. Och i den stora finalen ställdes Helmut Grassl mot arrangören Fabian Rimfors.
– Helmut vann med meter före mig. Hans gamla takter sitter kvar, säger Fabian.
Blev det någon afterski?
– Tyvärr började det regna efter tävlingen så det blev inget, skrattar Fabian Rimfors.

×