Upptäcktsfärder och bygdebio i Kölleröd i sommar.

Sommarbio i Kölleröd

Det finns gott om historiska filmer från trakten. Många av dessa är inspelade av filmarparet Kjell-Ove och Maj-Britt Sandgren och skildrar byavandringar och andra händelser på 1980- och 1990-talet.
Men det finns även äldre filmer, till exempel en inspelning från öltillverkningen i Rebbetuaröd från 1938.
– Rebbetuarödsgården brann ner 1968, och nu finns det bara ruiner kvar. Men som pojke bodde jag på gården, och jag är med i filmen. Jag vara bara en liten påg på den tiden, säger Nils-Emil Nilsson, hembygdsentusiast från Degeberga.


I sommar visas några av filmerna på Kastanjegården i Kölleröd. Anders Weberg och Magdalena Gabban med familj förvandlar en av längorna till biograf och bjuder besökare från när och fjärran på ett stycke bygdehistoria.
– Vi flyttade till Kölleröd för ett och ett halvt år sedan, mitt i en vinterstorm. Vi är som två vilsna själar som har funnit sin plats, säger Anders Weberg, välkänd videokonstnär med hela världen som arbetsplats.
Biografen i Kölleröd hade smygpremiär förra sommaren, då Bessingemordet visades.
Förutom bygdefilmerna kan man den här sommaren även titta på Chaplins ”The Kid” och en Hitchcockfilm. Spelfilmerna visas på söndagskvällarna, medan byafilmerna rullas upp på duken på onsdagarna.
– Om man vill att något ska hända här ute måste man skapa det själv, säger Anders Weberg.

Sommarkvällarna på onsdagarna i Kölleröd Hot Spot omfattar tio programpunkter. Fem filmkvällar och fem utflykter .
– Syftet med Kölleröd Hot Spot är att skapa mötesplatser så att personer och organisationer får möjlighet att samverka. Vi vill särskilt lyfta fram naturen och kulturen, berättar Eva Grip.
Kölleröd är navet i satsningen och byarna inom en mils radie från Kölleröd ingår i projektet.
– Området är rikt på historiska lager. Här har bott människor sedan stenåldern. Det finns tre kyrkor från 1100-talet och en ruin, och många minnesmärken från självhushållningens tid. Dessutom är det en levande landsbygd. Det finns många lantbruk kvar, säger Eva Grip.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×