Stor

Guld och världsrekord i sikte

I augusti fyller Johnny Wahlquist 39 år. Nästa år blir han 40. Men åldern är inget som tynger den cirka 168 kilo tunge styrkelyftaren. Tvärtom, faktiskt. Wahlquist blir bara bättre och bättre med åren.
– Varför det kan vara så? Jag tränar mycket smartare. Jag har ett helt annat fokus på lyftningen än tidigare. Jag har rutin. Jag är ingen valp längre. Kruxet i den här sporten är inte åldern. Det gäller bara att vara lite tokig, men samtidigt väldigt smart, förklarar han.
Han har genom åren tagit så många mästerskapsmedaljer att han börjat tappa räkningen. Han gör i alla fall ett tappert försök:
– I VM är det sex-sju stycken, varav ett guld från 2008 i Kanada. Tre EM-guld, flera NM-guld, 17 SM-guld och 20 DM-guld…
Tro för den skull inte att han är mätt. Wahlquist är snarare mer sugen än någonsin på att vinna och visa alla belackare att han är bäst i världen.

– Just nu är jag i bättre form än någonsin. Jag har lagt om träningen en del. Mer intensitet. I ett halvt år har jag byggt upp mig och ökat steg för steg. Kurvan har varit stadigt uppåtgående. Jag har fått ut vad jag velat av varje träning. Inga bakslag alls, inga missar. Jag har fått vara frisk och hel. Jag har aldrig någonsin varit starkare. Jag har självförtroende för att gå in på världsrekordet.
Det tänker han dock inte göra, när han på lördag äntrar podiet i den tjeckiska staden Pilsen.

– Jag kommer att begära upp 342,5 kilo som ingångsvikt, avslöjar han.
Det gjorde han även på fjorårets bänkpress-VM i Österrike. Det slutade i platt fall och inga godkända lyft alls.
– Men mitt sista försök borde absolut ha blivit godkänt.
Han utesluter inte att just 342,5 kilo kan komma att räcka för att ta VM-guld.
– I fjor vann man på 337,5 kilo. Vi får se hur de andra lyfter i år. Klarar jag 342,5 kilo och har guldet klart, så kommer jag att begära upp 350,5 kilo på stången. Nytt världsrekord i så fall. Men innan guldet är klart kommer jag inte att riskera någonting.

Till helgens VM i Tjeckien tar Johnny Wahlquist med sig klubbkompisen Daniel Larsson som personlig matchare. Kostnaden för detta, cirka 7 000 kronor, finansieras delvis av ett elitbidrag från riksidrottsförbundet.
– Vi tränar tillsammans dagligen. Han känner mig, jag känner honom. Vi vet var vi har varandra. Det är guld värt att ha Daniel med mig, menar Wahlquist.
Guld värt? På lördag vet vi.

×