Frida Andersson

Elever från tre håll
i unikt samarbete

Styra med tassar av Maria Reihs handlar om en själ, ett väsen, som flyttar in i en lägenhet som är livmodern. Att få komma dit är högsta vinsten. Själen spelas av Dennis Nilsson och i lägenheten finns också Frida Andersson och Therese Kvist från Moomsteaterns elevskola.
– Den här själen får välja en massa saker. Ska det bli pojke eller flicka? säger regissören Christer Jonsson.
Samtidigt är den blivande mamman, familjen och syskonen på flykt från hemlandet till ”världens bästa land”. Blivande storasyster, Luiza Stanescu från Teaterhögskolan, pratar med själen genom väggen. Men han där inne tycker inte vinsten är vad han hoppats på.

Upprinnelsen till hela projektet var en önskan från Musikhögskolan om ett samarbete. Pär Morberg, som är kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna, önskade tillfällen för eleverna att komma in på scenen för att jobba som teatermusiker.
– Den typen av arbetsuppgifter kan leda till längre fasta tjänster, säger Pär Morberg, som tog kontakt med Teaterhögskolan. Där hade man redan en förfrågan från Moomsteatern.
– Och det lät som en bra kombination, säger Pär Morberg.

Med Moomsteatern som kitt är det också första gången någonsin som Musikhögskolan och Teaterhögskolan gör en gemensam scenisk produktion.
– Ett bra initiativ, tycker musikstudenten Emil Eriksson, som tillsammans med Ida Eriksson komponerat musik och framför den under föreställningen. De båda är också med som skådespelare.
– Eftersom det är sådant jag vill jobba med tycker jag det är helt underbart. Det borde vara en fast del i utbildningen, säger Emil.

En av de saker som Emil och Ida fått lära sig är att tala teaterspråk. Vad rårör och bubba betyder visste de inte tidigare.
– Det har varit utvecklande, säger Ida Eriksson. Det mest spännande har varit att hitta språket och få en till dimension.
De tre eleverna från Moomsteaterns elevskola har också uppskattat samarbetet.
– Det är alltid kul att ha folk utifrån, och själv är jag glad för musik även om jag inte lyssnat så mycket på folkmusik innan, säger Therese Kvist.

Frida Andersson älskar musik och möten.
– Det har varit kul att kolla vad de tycker om oss. Man lär sig att alla är olika.
Christer Jonsson å sin sida tycker att det har varit en upplevelse att få arbeta med Moomsteatern.
– Det händer saker här hela tiden. Det är omvälvande, det är mycket skratt och gråt. Hela kombinationen i det här samarbetet har varit häftig, och för mig har det varit en häftig resa, säger han.
Styra med tassar från premiär på Moomsteatern i Malmö den 12 maj.

×