Eva Grip i Kölleröd Hot Spot framför Torsten Anderssons f d konsthall i Benarp.

Här döljer sig ett stycke
svensk konsthistoria

Torsten Andersson hann själv aldrig uppleva konsthallen ”Solförrådet”, som stod klar först efter hans död 2009. Men i övrigt är området orört och ser ut på samma sätt i dag som när Torsten Andersson var verksam i sin ateljé.
– Han var en av Sveriges mest kända konstnärer, men det är inte många här i bygden som känner till hans storhet, säger Eva Grip, som driver Leaderprojektet Kölleröd Hotspot där syftet är att lyfta fram natur- och kulturvärden i mellanbygden.

– Detta har internationell dragningskraft, och måste förvaltas och göras känt för en bredare publik. Vi vill synliggöra att den här anläggningen finns som en stor tillgång i bygden.
Konsthallen i Benarp och tillhörande byggnader förvaltas bl a av en stiftelse där Bengt Adlers, konstintendent på Dunkers Kulturhus, är ordförande.
Enligt Torsten Anderssons testamente får konsthallen bara öppnas för allmänheten en gång om året – den 6 juni på hans födelsedag. Så har också skett 2010 och 2011.

– På samma sätt som Hörby har förvaltat arvet efter Victoria Benedictsson och Christian Kruse, skulle man kunna föra fram Torsten Anderssons namn och berätta om hans liv och gärning, fortsätter Eva Grip.
Den 9 maj, klockan 19, kommer Bengt Adlers till en inspirationsträff i Pärups Bygdegård för att samtala om Torsten Andersson. Även sonen Gert Andersson medverkar.
– Torsten Andersson var otroligt präglad av naturen och av alla sägnerna i sin hembygd. Vi har precis inlett samtal med Hörby kommun om vad som kan göras för att tillvarata intresset för Torsten Andersson och visa vad bygden betydde för honom. En sådan satsning har goda förutsättningar att bli ett värdefullt tillskott för besöksnäringen i Hörby, säger Bengt Adlers.

Thore Lennartsson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Hörby kommun, tycker att det låter som en spännande idé att tillvarata och visa den unika miljön i Benarp.
– Detta känns hur spännande som helst. Vi ska se vad vi kan göra för att hjälpa till från kommunalt håll. Vi måste självklart också ha klarhet i vad Torsten Anderssons familj säger om planerna, säger Thore Lennartsson.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×