Jón Leifssons skulptur av ett häst- och ett tjurhuvud kommer att passa perfekt som symbol för Sjöbo

Djurisk rondellkonst

– Förhoppningsvis kan jag ha den klar i höst, säger konstnären Jón Leifsson.
Han har bland annat gjort sig känd för den stora Nils Holgersson-statyn vid E65 utanför Skurup och ryttarstatyn i Lövestad. Nu har Jón Leifsson fått i uppdrag att göra en skulptur till den nybyggda rondellen i korsningen mellan Planteringsgatan och Västergatan i Sjöbo.

Kommunen valde mellan verk av tre olika skulptörer och fastnade till slut för Jón Leifssons lermodell av ett häst- och ett tjurhuvud.
– De ville ha något med anknytning till Sjöbo. Jag associerade till lantbruket och hästnäringen, som är typiskt för kommunen. Hästar ligger mig dessutom varmt om hjärtat, jag och min fru har tolv islandshästar.
Jón Leifsson kommer att ägna sommaren åt att bygga skulpturen av glasfiber och ett polyestermaterial. Det är viktigt att statyn kan ge vika om någon bilist skulle råka köra in i den, berättar han.

– Basen kommer dessutom att utgöras av en fjäder. Det får inte bli så att någon kan skada sig på statyn.
Jón Leifsson hoppas att statyn ska väcka intresse för orten hos bilisterna som passerar. Den har också flera finesser: som att de två djurhuvudena vrider sig runt samma axel i färdriktningen.
– Man kommer även att kunna uppleva statyn som en blomma. Särskilt när jag har målat den.
På kvällarna ska verket lysas upp av lampor. Kommunen har gått med på att betala maximalt 100 000 kronor för statyn när den är färdig, berättar kultursekreterare Ylva Wallström.
– Jag tror att det blir häftigt att se den när man kommer in i Sjöbo.
Just nu finns inga planer på fler rondellkonstverk i Sjöbo, berättar hon. Men skulle kommunen ändra sig så har Jón Leifsson redan en idé för Sjöbos södra rondell.
– Den ligger i en dalsänka, vilket är ganska trolskt. Jag skulle gärna göra skulpturer av fyra älvor till rondellen, en i varje väderstreck.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×