Arkiv: Scanpix

Rekordmånga vill plugga i Malmö

Hela tio procent fler sökte till årets hösttermin på Malmö högskola jämfört med förra året. I hela landet stannade ökningen vid tre procent. Det visar siffror från VHS, när de summerat årets högskoleansökningar.

–Trots att årskullen för årets förstagångssökare, 93:orna, är betydligt färre än 92:orna fortsätter alltså intresset öka, säger Kjell Gunnarsson, förvaltningschef på Malmö högskola på skolans hemsida.

Den exakta siffran för de som sökt en kurs eller ett program till högskolan 65 940, jämfört med 60 036 inför förra årets hösttermin. De som valt Malmö i första hand var 14 675, vilket motsvarar en ökning med sju procent.

Kjell Gunnarsson förklarar uppsvinget med tilltagande ungdomsarbetslöshet och osäkerhet inför en troligtvis försämrad konjunktur.

Malmös mest lockande program är socionomprogrammet följt av sjuksköterskeprogrammet, tandläkarutbildningen, kriminologiprogrammet och förskollärarutbildningen.

Inte heller Lunds universitet märker av krympande årskullar. Inför höstterminen har drygt 65 000 sökt program och kurser, vilket är en ökning med över 5 500 jämfört med förra året. Ökningen gäller också antalet förstahandssökande.

Den mest populära utbildningen är Juristprogrammet, som också är den fjärde mest populära i landet, medan universitetets läkarprogram hamnar på tionde plats. Totalt placerar det Lunds universitet på tredje plats i antalet sökande i landet, både när det gäller antalet sökande och antalet ansökningar i första hand.
Antalet sökande till alla landets högskolor och universitet ökar för femte året i rad. Totalt har 357 893 webbansökningar kommit in till hösten. Det är en ökning med 3 procent jämfört med i fjol.

VHS sammanställning av höstens ansökningar visar att det är de traditionella studieorterna som lockar mest — Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg dominerar.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×