Kevin Rosberg

Måste gå i helklass
trots Asperger

– Det känns likadant som det gjorde innan. Jag har huvudvärk, känner mig yr och nervös.
Det är fredag förmiddag, men 14-årige Kevin Rosberg är inte i skolan. Under den vecka som han skulle ha gått i helklass igen har föräldrarna låtit honom vara hemma, för att skona honom från stressen som det skulle innebära.

– Vi tänker inte utsätta honom för det. När han gick i en vanlig klass i höstas var han helt slut, han hade magkatarr och huvudvärk, säger pappa Jörgen Rosberg.
Kevin har alltid behövt extra stöd i undervisningen, berättar familjen. Men det var först i sjätte klass som hans skolgång blev ett stort problem. Från att ha gått på lilla Vollsjö skola hamnade Kevin på Färsinga lärcentrum inne i Sjöbo, med många fler elever och nya rutiner.
Familjen hade länge misstänkt att Kevin hade något neuropsykiatriskt problem. På vårterminen i sjuan fick han diagnosen Aspergers syndrom, ett funktionshinder som har likheter med autism.

För Kevin Rosbergs del innebär det bland annat att han lätt blir störd i skolarbetet och har svårt med sociala situationer, som att spela lagsport på idrottslektionerna. Något som gör det väldigt svårt att gå i en vanlig klass på Färsinga, berättar familjen.
Resultatet blev att han helt enkelt inte gick till skolan.
– Jag har fått tvinga iväg honom på morgnarna och sedan kört och hämtat honom varje dag, för att han har mått dåligt, berättar mamma Jeanette Rosberg.
Räddningen kom när Kevin i sjuan blev erbjuden undervisning i en mycket mindre grupp några dagar i veckan, tillsammans med ett par andra elever som behövde extra stöd.

Först var han tveksam till att skiljas från sin vanliga klass. Men det visade sig att han trivdes bra i den lilla gruppen och plötsligt hade han både lust att gå till skolan och koncentration att lära sig saker.
Kevin Rosberg berättar att det kunde räcka att gruppen tillfälligt blev några elever större för att han skulle tappa koncentrationen.
– Läromässigt har det inte fungerat förrän han fick gå i liten grupp, säger Jörgen Rosberg.
Men glädjen har varit kortvarig. Familjen berättar att de flera gånger har fått beskedet att specialgruppen ska tas bort, för att sedan återigen bli erbjudna möjligheten.

Efter att ha kämpat i helklass hela hösten fick Kevin återigen undervisning i liten grupp i december förra året. För en kort tid sedan meddelade skolan att han måste börja i vanlig skolklass igen med stöd av en assistent, berättar föräldrarna. Då fick de nog och anmälde Färsinga lärcentrum till Skolinspektionen.
– Vi har haft habiliteringen i ryggen hela tiden, de har informerat skolan om att Kevin behöver gå i en liten grupp. Det som fungerar bäst tas ifrån honom hela tiden, säger Jeanette Rosberg.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

  • Nej (74%, 587 Röster)
  • Ja (26%, 207 Röster)

Antal röster: 794

Loading ... Loading ...
×