Lundaforskarna Alejandra Vásquez och Tobias C Olofsson har hittat 13 helt okända mjölksyrabakterier i vild

Dunderhonung finns på riktigt

Två Lundaforskare har upptäckt honungens hemlighet. 13, sedan tidigare helt okända, mjölksyrabakterier i binas mage har både läkande och skyddande krafter.
Honungen som gemene man köper i butik är död. Det berättar Tobias C Olofsson som tillsammans med Alejandra Vásquez nu lanserar fyra livsmedelsprodukter med färsk honung.
– Honungen vi köper är mogen. Den har en vattenhalt på under 20 procent, de mjölksyrabakterierna som vi har upptäckt har då dött.
Honung som skördas ett par veckor innan den är mogen har en vattenhalt på 25-30 procent, då frodas mjölksyrabakterierna.
– I våra produkter tillsätter vi vatten i den mogna honungen så att bakterierna överlever, säger Tobias C Olofsson.

Forskningsprojektet startade för många år sedan när Tobias C Olofsson, tillsammans med sin biodlande morfar, upptäckte mjölksyrabakterier på och i bin. Något som aldrig upptäckts tidigare.
Efter vidare forskning och undersökningar kunde han och Alejandra Vásquez konstatera 13 nya mjölksyrabakterier i magen på bina.
– ”Magsäcken” har tidigare bara setts som en påse där bina samlar nektar, man har inte trott att den haft någon annan funktion, säger Alejandra Vásquez.
Eftersom hon är expert på just mjölksyrabakterier slog de båda forskarna sina kloka huvuden ihop.
Tillsammans driver de nu biotechföretaget ConCellae AB och lanserar fyra olika livsmedelsprodukter med honung. Folkmedicin för att bli av med halsont, näringstillskott för att hålla oss friska, återhämtningsdryck efter eller före träning samt en produkt som förebygger baksmälla.

Till baksmälleprodukten medföljer även en app till telefonen.
– Tar man denna innan man lägger sig när man har druckit, så får man ingen baksmälla. Appen har en gps där du helt enkelt trycker in hemadress, sedan följer den dig hela kvällen. När du börjar närma dig sängen så påminner den dig om att det är dags att ta produkten, säger Tobias C Olofsson.
Framöver kommer de att fortsätta vidareutveckla produkterna. Förhoppningen är bland annat att i framtiden kunna ersätta antibiotika mot halsinfektioner.

Fotnot: För mer information om produkterna gå in på: www.doktorhonung.se

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×