Pernilla Ekdahl provar sina vingar. Foto: Stefan Sandström

Att resa genom Skåne och tiden

När vi startade tävlingen Skånes bästa museum visste vi inte riktigt vad vi kunde vänta oss, men att intresset skulle bli så stort hade vi inte vågat hoppas på. Det blev också väldigt spännande att följa ställningen där Ängelholms Flygmuseum och Statarmuseet i Torup tidigt seglade upp som favoriter. Först under de sista skälvande timmarna innan nomineringstiden gick ut stod det klart att det var det förstnämnda som gick segrande ur striden.

Imponerande är också mängden av museum som finns i Skåne och bredden de uppvisar. Visst kan man söka under rubriken museum i Gula sidorna och rent objektivt konstatera att det finns många, men det är något helt annat att ta del av det ni läsare lyft fram i era motiveringar.

Som Hampus och Pontus Svensson som röstade på Bjärnums museum med motiveringen att det är som ett kinderägg: ”Förpackningen är litet och sött men innehållet är roligt, glädjande och fullt av överraskningar”. Låter absolut som ett museum jag vill upptäcka tillsammans med mina barn.

Eller Trelleborgs museum, där man enligt Malena Wigström kan ”mötas av pratande tavlor, få en skarp reprimand av en lärare anno 1900 och ta del av en spännande stadshistoria”. Tankarna går till Harry Potter och i sommar packar jag in familjen i bilen och far till Trelleborg. Statarmuseet, Hallsbergs gård och stenar i Sjöbo kommun och Teatermuseet i Malmö är några andra jag gärna stiftar bekantskap med.

I min första krönika om Skånes bästa museum slog jag fast att för mig är de bästa museerna de som är levande – som arbetar med sina utställningar, som presenterar sitt material på olika sätt och gärna erbjuder någon form av interaktivitet. Allt det här stämmer in på vinnaren, Ängelholms Flygmuseum. De engagerade medlemmarna i F10 Kamratförening är ständigt igång med att göra förbättringar, inte enbart för att besökarna hela tiden ska mötas av något nytt, med glimten i ögat beskriver de sin verksamheten som ett ”gubbdagis”, utställningsobjekten presenteras på en mängd olika sätt, mycket är uppbyggt precis som det sett ut i ”skarpt läge” och så mycket mer interaktivitet än att besökaren själv kan prova på att flyga kan man inte önska.

Varken militärhistoria eller stridsflygplan hamnar högt upp på listan över ämnen som intresserar mig, bortsett från en kort period i min ungdom då jag precis hade sett filmen Top Gun (och jag misstänker att det snarare var Tom Cruise i huvudrollen än planen som drog), men det var faktiskt spännande att på nära håll få se de här planen: Draken, Viggen, Jas 39 Gripen, som man tidigare bara läst om i tidningar eller sett på nyheterna. Att få provsitta en cockpit och själv få flyga med simulatorns hjälp var en extra bonus.

Även om just du inte röstat hoppas jag reportageserien väckt intresset för våra skånska museer. Så när julmaten är uppäten, klapparna öppnade och rastlösheten börjar sätta in – ta en tur till något av våra skånska museer. Det finns något för alla intressen.

Nyhetsbrev

×