Sveriges starkaste man vill bli ännu starkare. Johnny Wahlquist från Simrishamns Atletklubb tog i helgen sitt 17:e SM-guld som styrkelyftare

Det var som sjutton!

– Nu gör jag en stenhård satsning, en riktig attack mot 400 kilo. Jag fyller 40 i augusti 2013. Det vore inte fel att med pompa och ståt klara 400 kilo på sin 40-årsdag, säger Sveriges starkaste bänkpressare.
Han 17:e guld i SM-sammanhang var ett av det enklast att bärga.
– Jo, jag tog ju 70 kilo mer än silvermedaljören Fredrik Svensson från Sundsvall. På så sätt var det en säker seger. Men jag valde att inte fega. Jag skulle ha kunnat gå in på en lägre vikt och säkrat guldet, men begärde upp 332,5 kilo, alltså tio kilo mer än det svenska rekord som just Fredrik Svensson hade, redan i första lyftet.

Wahlquist fick lyftet godkänt. SM-guldet var i hamn.
– Utan att vara riktigt i stöt. Jag har tränat stenhårt på sistone och gjorde det fram till bara ett dagar före SM.
Han begärde sedan upp 340 kilo på stången, men fick båda försöken underkända.
– Inget att säga om det. Domarna påstod att det saknades några centimeter i pressen. Det var gränsfall, det kan jag väl erkänna. Segern var redan min, så det spelade mindre roll.
Efter rekordlyftet på 332,5 kilo tar nu Wahlquist sikte mot en magisk drömgräns, 400 kilo.
– Om jag trott det var omöjligt att klara hade jag inte varit här nu. Jag ska göra en stenhård satsning för att lyckas, en riktigt attack mot 400 kilo.

Att han har ännu högre vikter än 332,5 kilo i kroppen har han faktiskt redan visat. I fjor tog han 355 kilo på tävling, men fick efter diverse kalabalik inte lyftet godkänt som rekord.
– Jag hade tänkt göra en showgrej av 400-kilosförsöket. En one-man-show! Jag fyller 40 i augusti 2013. 400 kilo på sin 40-årsdag, med pompa och ståt, det hade varit en häftig grej.

×