Antikvariat Hundörat är ett av de största i byn. Här har en granne tillfälligt slagit sig ner bakom disken i skydd för regnet. Foto: Peder Westman

Inte som andra byar

En gång i tiden fick det liv när Ystad-Gärsnäs järnväg invigdes 1894, denna glädje tog dock slut när tågen slutade gå 1970. Under tiden hann byn dock bli vallfartsort för turister – byn kallar sig själv för Österlens hjärta – och i somras tog man steget att bli Sveriges första bokby.
– Ibland går saker väldigt fort. På ett möte med företagarföreningen nämnde Peter Bodén på antikvariat Hundörat idén att skapa en bokby för mig – med argumentet att Borrby hade alla förutsättningar. Vi skrattade, och utmanade varandra – om du skakar fram intressenter så fixar jag butiker, berättar Gunnel Ottersten som kom hit med fyra tonårsbarn och en reklambyrå i bagaget i mitten av 90-talet.
Hon är Borrbybo sedan 14 år tillbaka, ordförande i företagarföreningen och började inventera vad som fanns av vad hon trodde var lediga lokaler. Det visade sig att de flesta av dem ägdes av bybor som inte bedrev någon verksamhet i dem och så drog projektet Borrby Bokby i gång, med walesiska Hay-on-Wye – världens första booktown – som förebild. I dagsläget finns runt 25 verksamheter med anknytning till böcker i Borrby, och fler är på väg in.

– Vi började marknadsföra oss tillsammans, och ALLA ville vara med. Nu har vi antikvariat, bokbutiker med second hand-böcker, bokförlag, butiker med nya böcker, gallerier och ateljéer. Här finns allt från femkronorsböcker till tusenkronorsrariteter. Och oändliga utvecklingsmöjligheter!
Någon alla pratar om när det gäller Borrby Bokby är Nobelpristagaren John Steinbeck. 1962 passerade nämligen Steinbeck Borrby på väg upp till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. I en butik hittade han ett antal naivistiska tavlor, porträtt av dåtidens politiska kändisar som Stalin och Churchill, målade av lokale konstnären Alwar Andersson. Steinbeck köpte allihop, men lät dem stå kvar i Borrby i akt och mening att plocka upp dem på vägen hem, något han dock glömde.
– En konsthandlare tog hand om tavlorna och efter Steinbecks död bestämdes det att de skulle säljas. Bland köparna fanns Hans Alfredson och Owe Gustafson, Borrbybo och känd som tecknaren till Fem myror är fler än fyra elefanter. I sommar har åtta av tavlorna hängt på Kulturgjuteriet i Borrby, och en plakett med Nobelpristagarens bild finns uppsatt på gaveln.
Skåne, och Österlen, är författartätt. En snabb översikt ger namn som Anne Swärd, Björn Ranelid, Klas Östergren, Sanna Töringe, Jacques Werup, Gull Åkerblom, Elsie Rydsjö, Mårten Sandén, Torbjörn Flygt, Sigrid Combüchen, Andrzej Tichy, Boel Gerell, Willy Josefsson, Karin Wahlberg, Marjaneh Bakhtiari, Fredrik Ekelund, Lukas Moodysson, Oline Stig, Kristian Lundberg, Amanda Svensson, Nene Ormes och många fler. Även Henning Mankell och Hans Alfredsson har Skåneanknytning.
Går man längre tillbaka i tiden finns Fritiof Nilsson Piraten, Hjalmar Gullberg, Birgitta Trotzig, Alice Lyttkens, Ola Hansson, Falstaff, fakir, Vilhelm Ekelund, Anders Österling, Frans G. Bengtsson, Gabriel Jönsson, Herta Wirén, Artur Lundkvist, och Victoria Benedictsson, ja själva Selma Lagerlöf kan räknas hit. Hon skrev Nils Holgerssons underbara resa när hon undervisade i Landskrona.
– Skåne har många barnboksförfattare och under planeringen har vi även tänkt på barnen. Här finns ett barnboksantikvariat i regi av Marianne von Baumgarten Lindberg, som driver Barnens Bokhandel i Malmö och Simrishamn, och vi kommer att utveckla bokbyn ännu mer för barn. Själv har jag alltid älskat böcker och förklarade högtidligt för mina föräldrar innan jag började skolan att kunde min fröken inte läsa så skulle jag kunna lära henne, skrattar Gunnel Ottersten.

Antikvariat Barnens Bokhandel på Bygatan är i full gång, Marianne von Baumgarten Lindberg har samlat barnböcker i många år och Skånskan Söndags reporter gör omedelbart ett fynd från barndomen, några av Andrew Langs klassiska sagoskildringar – den gröna, den röda och den lila sagoboken. Barnboksantikvariatet ligger i Tage Toffelspikares gamla butik, hyrs ut av hans barnbarn och på disken tronar en enorm, silvrig kassaapparat. Gunnel Otterstens barnbarn fladdrar bland böckerna denna dag. Här kommer det att ordnas aktiviteter för barn under novemberlovet.
– Bokbyn växer ständigt, flera av dem som deltar är gamla Borrbybor och vi hör hela tiden av nya människor som vill vara med. Både nykomlingar och etablerade. Här finns läsare i mängder, kyrkan har lite idéer och här finns dessutom en livaktig biograf.
När vi besöker Borrby en regnig sensommardag känns sommaren och de dryga två månaderna Österlenträngsel redan långt borta, men ett av målen med Borrby Bokby är att ordna aktiviteter i byn året runt.
Antikvariat Hundörat på Köpmangatan mitt i Borrby är centralt för Borrby Bokby. Två antikvariat delar på lokalerna – Antikvariat Inger Johansson-Thor och Hundörat – och det är här välbesökta författaraftnar brukar hållas på somrarna. Några exempel från i somras är Klas Östergren. Dessutom ordnades kulturkvällar med både Staffan Valdemar Holm och Katarina Mazetti.
Under hösten kommer Bokbyn att ha Pub-kvällar, det vill säga publicistkvällar med diskussioner om det skrivna ordet, men även evenemang som ”Berättelser i Borrby Bokby” där den lokale prästen Jonas Ahlner tecknar och berättar favoritberättelser ur Bibeln.
Det är lätt att falla i trance över mångfalden i de stora rummen och jag kommer härifrån med en upplaga av Shakespeares Kung Lear och berättelsen om hur en nyinflyttad norrman, Petter Martinsen, överlämnade Shakespeares Love Songs vid invigningen i juli. Han hade själv köpt häftet i Hay-on-Wye, i Wales.

Mittemot, i Astas hus, ligger Antikvariat Ola Eng. Vintertid har han antikvariat i Uppsala och har arbetat inom branschen i många år. En snabb titt ger insikten att det här är ett antikvariat för den som letar efter rariteter.
Hos CFO-förlaget en bit därifrån möter vi Eva Persson, dotter till Borrbys store fotograf Carl Fredrik Olsson (1905-2000) som under många år dokumenterade landskapet och människors vardag på Österlen. Hans dotter utnämndes till årets ”Baddare  i Borrby” i somras och driver verksamheten vidare.
– Vi har funnits i huset i 70 år. Far gav ut fyra böcker med svartvita bilder från Österlen och vi säljer både böcker – begagnade och nya – vykort och fysiska fotografier. Han tog till exempel porträttfoton för Ystads Allehanda och Cimbrishamnsbladet, berättar Eva Persson och visar även upp bilder tagna av CFO:s barnbarn.
Förutom CFO-förlaget finns flera andra förlag i byn – Bokförlaget Murbräckan ger ut rysk litteratur som inte tidigare översatts och Gunnel Ottersten har själv ett förlag som ger ut titlar om psykosyntes – en samtalsterapimetod som växte fram som komplement till psykoanalysen.

Talar man om Borrby och litteratur måste man berätta om Theodor Thufvesson, Borrbyskalden som myntade begreppet Österlen. Han levde 1884-1947 och ligger begravd på Borrby kyrkogård, inte långt från uppväxthemmet Timåkra där en minnessten med relief restes över honom 1952.
Tufvessons mest kända dikt är Mitt hjärta bor i en gammal gård, tonsatt av Östen Warnebring, men han skrev även manus till filmen Skåningar som var mycket populär på 40-talet, undervisade på folkhögskolan i Tomelilla, verkade som skribent i Ystads Allehanda och Cimbrishamnsbladet och umgicks med Piraten och andra Skåneförfattare. Piraten använde honom som förebild till Ola Ljunit som bland annat förekommer i romanen Tre terminer.
Det finns även muntliga berättelser i Borrby. I Borrby backar ligger Sisselas källa, många sägner är knutna till källan och en av dem berättar om när Sankta Sissela genomborrades av kung Borres svärd och föll död ner varpå källan sprang upp – ett vanligt sägenmotiv. Borre lär ha gett namn åt Borrby och Sankta Sissela är ett av Skånes tre kvinnliga helgon.
Letar man historiskt sett finns det inga belägg för att den onde Borre ska ha existerat överhuvudtaget, men enligt berättelsen rövades jungfru Sissela bort av Borre som mördade henne vid källan som senare fick hennes namn.
Sisselas bröder hämnades och på platsen för kung Borres borg byggdes Borrby kyrka. En annan version är att Sissela bodde på ett kloster på platsen, hövdingen Borre friade till henne varpå både Sissela och Borre dödades av klosterinvånarna för att stoppa bröllopet.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×