Foto: Matso Pamucina

Närkontakt på
blodigt allvar

I tredje kurvan blir det trångt mellan spelarna. En tackling får två tjejer att falla och med en dragning passerar Mad Malooney förbi, upp i täten. Det är Nordic Battle i Baltiska hallen och Malmölaget Crime city  rollers går mot en överlägsen seger.

Den nya sporten roller derby är här för att stanna. Inom loppet av några år har det bildats flera lag i bland annat Stockholm, Göteborg och Umeå. Och sedan proffsspelaren från USA, Karolina G. Berglöf alias Swede Hurt, började som tränare i Sverige i januari har Crime city rollers blivit ett av de bästa lagen i landet. 
Det speciella med roller derby är att det är en kontaktsport med i huvudsak kvinnliga lag. Förutom några enstaka manliga ligor i USA är männen förpassade till att vara antingen domare eller hejarklack. Tävlingsmomentet går ut på att två lag kör mot varandra på en oval bana och har speciellt utvalda spelare som ska plocka poäng genom att köra förbi motståndarlaget.

Med list och hårda tacklingar tar sig poängplockaren, även kallad jammer, fram genom klungan assisterad av det egna laget som till exempel blockerar vägen för motståndarna. Varje varv skördar sitt offer och många knäskålar och axlar får känna på det hårda underlaget innan matchen är slut. Inte sällan händer det att spelare skadar sig så allvarligt att de får bäras ut med bår. Men trots det är de flesta snabba med att snöra på sig rullskridskorna igen.
– Det är skitkul. Jag har aldrig varit så vältränad som jag är nu och har fått många nya vänner, säger Maja Nilsson alias Curly Håår.


Med artistnamn som Fistfucker, Lil’ Punisher och Mad Malooney ska spelarna sätta sig i respekt hos motståndarlagen. Men användandet av alias är även en plattform som skapar en sfär där en tjej kan få ha en annan, okonventionell identitet. De flesta föredrar att bli kallade vid sitt roller derby-alias även under träning.  En del spelare vet inte ens vad deras lagkamrater heter på riktigt.

Men speciella namnen kan ställa till det lite ibland.
– Om vi i laget är ute på stan och vi möter någon annan bekant då kan det hända att folk presenterar sig som döden eller liknande. Det kan bli lite konstigt, säger Salli Honkanen alias Muffa.
Att roller derby skapar en ny identitet förstärks ytterligare av att spelarna använder vissa attribut; peruker, färglada strumpor eller hårda krigsmålningar i ansiktet. Detta kan möjligtvis förvirra den oinvigde en smula, men det här är individer som tar sporten på största allvar.

– Jag har fått skeptiska kommentarer av en del som inte tycker att det är en riktig sport. Folk ser våra peruker, men det ena behöver inte utesluta det andra. Jag har inte gått upp 13 kilo muskler för att det är roligt att ha peruk, förklarar Marlena Chronholm alias Fenix Fortsomfan.
Hon berättar att en vän som håller på med basket på hög nivå var tveksam till roller derby först. Men när hon sedan följde med och kollade på en match konstaterade hon att det var en mycket tuff sport.
Utöver taktik är mod och aggressivitet en viktig del på tävlingsbanan. Eller som Catja Thonberg alias Cut Ya uttrycker det:

– Jag vill bli så bra att jag ser skräcken i folks ögon när jag kommer åkande.
Hon menar att alla, med lite vilja, kan spela roller derby och att både små och lite större tjejer kan bli bra spelare. Alla stilar behövs för att antingen jamma eller blockera under matcherna. Crime city rollers har spelare med vitt skilda bakgrunder. En del har aldrig hållit på med någon sport tidigare, medan andra exempelvis har ägnat sig åt konståkning, ridit eller spelat fotboll.

Några får dock vänta länge innan de får börja köra på riktigt. Säkerhet är en viktig aspekt och alla åkare måste göra ett inträdesprov där de bland annat visar att de kan falla rätt innan de tas upp i laget. Eftersom sporten dessutom är relativt ny i Sverige finns det goda chanser för nya spelare att göra en snabb karriär. En av Crime citys rollers bästa jammers är Curly Håår som började köra roller derby i februari i år.
Tacklingar och brutala fall kräver styrka och därför är träningen för Crime city rollers minst sagt hård.
Tränaren, Swede Hurt, har en egen favorit, helvetestrappan. I ett mörkt parkeringshus i utkanten av Västra hamnen springer tjejerna i A-laget om och om igen upp och ner för de fem våningsplanen. När laget vänder för tredje gången och börjar springa uppåt igen tycker hon att det går för långsamt. Med bruten tå springer Swede Hurt ifatt klungan, samtidigt som hon skriker ”Öka, öka!”.

På väg ner för fjärde gången droppar svetten från de flesta pannor. En av tjejerna har trillat. Hon håller upp sin blodiga armbåge och visar den för de andra som om den vore en trofé. Lagmedlemmarna joggar på stället medan de inväntar nya instruktioner. När Swede Hurt efter några sekunder skriker ”Vill ni göra det igen?”, får hon ett rungande ja.
Efter trappan blir det styrketräning i källaren på Stapelbädden. Demokratiskt får varje lagmedlem välja en övning som laget ska göra. Det blir bland annat armhävningar, benlyft och den populära ”plankan”, en övning där endast underarmar och tår vilar i marken. Spelaren Muffa berättar att det är en grej som ibland förekommer på fester efter matcher. Då händer det att tjejer i motståndarlaget vill bevisa att de kan stå längst och utmanar någon. Det samma gäller för armbrytning. 
– Det gör jätteont. Men det är bra för oss som fött barn, konstaterar Sophie Bergström alias Vix Viking, med en ansträngd min.

Laget har gått över till att göra en magövning för de djupa magmusklerna genom benlyft. Efter ett par lyft börjar flera av spelarna darra i benen men fullföljer ändå hela serien.
I en kontaktsport som roller derby är det en fördel om man inte är rädd för närkontakt. Det går liksom inte att åka omkring och be om ursäkt efter varje tackling. Därför uppmuntrar Crime city rollers tränare Swede Hurt till fysisk kontakt och en av de första saker spelarna kan få göra när de börjar med roller derby är att massera varandra. Det är heller aldrig långt till en vänlig kram. Vilket det blir flera av när gruppen samlas efter träningen för lite taktiksnack.

Och det verkar ha stor effekt på tjejerna. En av spelarna berättar att hon var stel och spänd som en pinne i kontakt med andra människor innan hon började med roller derby. Nu kan det hända att hon blir så fysisk att människor känner sig förlägna i hennes närhet. 
– Jag önskar fler kunde sluta att vara rädda för närhet. Det behövs. Jag har jobbat inom vården och där kan det hända att äldre människor börjar gråta bara man stryker dem på armen, för att de är så uttorkade på närhet. Det är helt sjukt, säger Fenix Fortsomfan.

Inom Crime city rollers är sammanhållningen stark. Flera spelare berättar att de har tappat kontakten med sina gamla vänner när de började med roller derby. Bland annat för att det helt enkelt är svårt att hinna med ett socialt liv eftersom laget tränar tre till fem gånger i veckan och sedan spelar match på helger.
– Jag träffade min bästa kompis förra veckan men jag visste inte vad jag skulle säga till henne. Hela min värld snurrar runt roller derby, säger Lotta Hofman alias Alotta Riot.
Men spelarna menar också att roller derby kan ge upplevelser som skiljer sig från ett så kallat vanligt Svenssonliv.

Som skapar en vi mot dem-känsla och svetsar samman gruppen.
– Jag jämför det med en traumatisk upplevelse. Som att vara med om en bilolycka tillsammans. Vi pressar oss till det yttersta och skadar oss emellanåt. Det händer även att så kallade ”fresh meats”, det vill säga nya spelare, går av banan och spyr av ansträngning, förklarar Fenix Fortsomfan. 
För en del tjejer öppnar den starka samhörigheten andra, oupptäckta, dörrar. Det händer att någon skiljer sig eller gör slut med sin kille och blir ihop med en tjej efter att ha börjat träna roller derby.

Eftersom sporten har ett öppet socialt klimat där tjejer kan vara precis som de vill dras många lesbiska och eller queerpersoner till sporten. Bieffekten av det har blivit att det uppstått situationer där heterosexuella tjejer har känt ett utanförskap. Men då har föreningen snabbt tagit tag i situationen och diskuterat problemet. Mottot är att ingen ska känna sig utanför hos Crime city rollers. Spelarna är också noga med att poängtera att Crime city rollers inte är en lesbisk organisation. Många är hetero och har killar som är aktivt engagerade i föreningen som exempelvis domare.
– Jag hade inte kunnat göra detta utan mannen. Han är hemma och passar vår dotter nu när jag tränar, säger Vix Viking och gör ytterligare en push up.

Eftersom det än så länge är ont om sponsorer inom sporten måste tjejerna göra allt själva. De får själva se till att arrangera matcher och fixa lokaler. Dessutom är det upp till tjejerna att trycka upp flyers, bjuda in publik och ställa i ordning arenan. När sista spelaren sedan kliver av banan får alla hjälpas åt att riva upp golvet.
Gemenskapen i roller derby sträcker sig även utanför landets gränser. Att resa till ligamatcher utomlands är inte gratis och inom den internationella roller derby-sfären hjälps alla åt. Vid varje match får spelarna ordna med sovplats åt en motståndare från ett annat land. Det gör att många får väldigt nära vänner runt om i världen.
– Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu och jag har aldrig haft så här bra självkänsla. Dessutom har jag aldrig haft ett så stort socialt nätverk jag kan vända mig till. Vi vill döda varandra på banan, men när vi har kört färdigt är alla vänner, säger Alotta Riot.

×