Mästaren och lärjungen! En av Sveriges mest meriterade styrkelyftare

”Hon kan bli
världsmästare”

Efter Ricky Bruchs tragiska bortgång härförleden är det nu vännen Johnny Wahlquist, den karismatiske styrkelyftaren från Simrishamn, som tagit den 18-åriga tjejen från Veberöd under sina vingar. Ricky Bruch upptäckte talangen. Wahlquist ska förvalta den.
– Hon kan bli världsmästare, hävdar Wahlquist.

Efter ett par års träning gjorde i lördags Sandra Lööv sin allra första tävling i styrkelyft. Debuten skedde i bänkpress i det sydsvenska mästerskapet i Ystad. Hon vägde in på 71 kilo i 72-kilosklassen, men fick inte första lyftet godkänt.
– Jag missade på 50 kilo. Jag var lite nervös. På träning har jag klarat 60 kilo, men nu var det tävling och lite annorlunda, menar Sandra, som därefter galant klarade 52,5 kilo.
– När jag började träna för Johnny tog jag kanske 37 kilo. Och det var i augusti. Det har gått snabbt framåt.

Helt nyligen flyttade Sandra till Veberöd, men det är i Blentarp i Sjöbo kommun, alltså i samma ort som diskuskastarprofilen Richy Bruch bodde fram till sin död, som hon är född och uppvuxen. Det var hemma hos Ricky, i hans garage, som Sandra på allvar börja styrketräna.
– Min bror och hans kompisar tränade där och jag hängde med. Ricky påstod sig se något stort i mig. Han tyckte jag hade de rätta generna och sa att jag skulle kunna ta SM-guld.
– Ricky var inte bara min tränare utan också en god vän. När han gick bort blev det jobbigt. Utan hans hjälp blev det kämpigare.

På Ricky Bruchs begravning träffade hon för första gången Johnny Wahlquist.
– Han erbjöd sig att hjälpa mig med träningen.
Sagt och gjort. Nu är Wahlquist hennes personliga tränare och klubbkompis. Båda lyfter för Simrishamns AK.
– Hon är i Simrishamn en gång i veckan. I övrigt har jag skrivit ett träningsprogram. Om hon bara följer detta kan hon bli världsmästare. Sandra brinner för lyftningen. Hon har viljan, konstaterar läromästaren Johnny Wahlquist.
– Framtiden? Jag vill i alla fall bli svensk mästare, avslutar Sandra Lööv.

×