Konstnären Fredrik Axwik och Kulturskolans lärare Bella Tinghammar samarbetar kring bygget av den glömda piren. – Det är så roligt att mina elever får se att en livs levande konstnär kan göra allt möjligt

Eslövs glömda pir på plats för Kulturnatten

I sitt konstforskningsprojekt ”Eslöv by the sea” har Fredrik Axwik i flera omgångar visar hur Eslöv en gång faktiskt låg kustnära.

”I mitten av 1800-talet byggdes i Eslöv det stora kallbadhuset Pärlan, med ett högt hopptorn. Badanläggningen hade också en långsmal förlängning ut i havet, en stor pir, som avslutades med ett stort trädäck vilket användes för rekreation, solbad och vid tävlingar som utsiktsplats för publiken” står det att läsa i den glömda historien om Eslöv.
– En engelsman på sommarbesök i Eslöv tog också med sig byggstilen hem till Blackpool, blinkar Fredrik Axwik om pirkulturen som ju förknippas främst med just England.

Inför Kulturnatten engagerade konstnären Kulturskolans elever för att visa upp de glömda Eslövskapitlen.
På två byggdagar har eleverna, deras lärare Bella Tinghammar och Fredrik Axwik byggt en kopia av piren.
Och nu står den alltså på plats i Eslöv igen, piren som i sin förenklade form sträcker ut sig drygt 20 meter på Joel Sallius plats utanför Medborgarhuset.
– Fantastiskt, tycker Axwik.
– Himla roligt, tycker Tinghammar.

Kulturskolan har redan flera gånger tidigare involverats i Axwiks konstprojekt.
För några år sedan byggde de ett Eiffeltorn åt staden och därefter den berömda spången, som liksom resten av kusthistorien fallit i glömska.
– Barnen tycker att det är jätteroligt – och jag tycker att det är bra att de får träffa en livs levande konstnär som verkligen visar att allt är möjligt, skrattar Bella Tinghammar.
Piren laddades under kvällen med 1800-talsenkla attraktioner, ljusslingor och sockervaddsstånd.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×