En del av de poliser som arbetar på stationen i Rosengård att lära sig arabiska. Enligt Bengt Hersler

Språkkurs i arabiska
ska ge bättre poliser

Med start i mitten av september och tolv veckor framöver kommer en del av de poliser som arbetar på stationen i Rosengård att lära sig arabiska.
Då arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan ett skräddarsydd språkkurs anpassad för poliser.
– De kommer naturligtvis inte att lära sig hela språket på den tiden utan främst de fraser som de har mest nytta av i sitt dagliga arbete, förklarar Lena Gustafsson, språkansvarig på Studieförbundet Vuxenskolan.

Kursen är frivillig och sker på polisernas fritid men redan har 45 personer anmält sig till utbildningen.
Enligt Bengt Hersler, närpolischef i Rosengård, är det poliserna själva som föreslagit kursen.
– Det finns många duktiga poliser som arbetar här och har önskat denna utbildning. Det är deras höga ambitionsnivå som gjort att kursen blivit av.
Artighets- och hälsningsfraser samt polistermer står på schemat. Från polisens håll är man framförallt intresserad av att öppna upp en kommunikation mellan polisen och Rosengårds invånare.

– Det handlar om att möta invånare på ett värdigare och lite hövligare sätt. Det är ett problem om man inte kan prata med varandra. Det är viktigt att öka kunskapen för att bli bättre poliser och kunna arbeta på ett effektivare sätt, säger Bengt Hersler som själv kommer delta i språkkursen.

Men språklig kommunikation är bara en form av kommunikation. För att undvika missuppfattningar som har sin grund i kulturella skillnader ska polisen också gå en kurs i muslimsk sed och kultur.
– Vi är ute efter att bredda våra kunskaper. Varje gång man talar uttrycker man sig från sin kultur. Även om man talar samma språk är det inte säkert att man förstå varandra, säger Bengt Hersler.
Någon fortsättning är inte planerad för kurserna men Bengt Hersler är öppen för möjligheten.
– Om detta blir bra och det finns ett intresse kan det bli aktuellt med en fortsättning.

Dagens fråga

Ska du besöka dansfestivalen i Staffanstorp i helgen?

Loading ... Loading ...

Tv

×