Börsen föll med 5 procent


Handeln på Stockholmsbörsen sjönk som väntat under måndagen i spåren av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg sent på fredagen. Börsdagen var mycket turbulent, den inledande nedgången direkt efter öppning var runt 2,5 procent och sedan låg index tidvis på plus. Under eftermiddagen utökades nedgången och det fria fallet inleddes då USA-börserna direkt handlades ned med cirka 3 procent.
Nedgången för börsens OMXS-index med 5,2 procent till 281,9 var ett av de kraftigaste fallen i hela Europa.
– Stockholm har en högre andel av bolag som är känsliga för konjunkturen, säger Peter Karlsson, analyschef på Handelsbanken.
Han nämner svenska exportinriktade företag som Sandvik, SKF, SSAB och ABB som alla är känsliga för en vikande världskonjunktur.
Sandvik sjönk 7,4 procent till 78:50 kronor, SKF föll 6,0 procent till 138:40 kronor, SSAB:s A-aktie rasade 7,9 procent till 63:30 och ABB var ned med 6,2 procent till 131:50 kronor.
Ett flertal andra konjunkturkänsliga verkstadsaktier noterade också stora nedgångar. Lastbilstillverkaren Volvos B-aktie sjönk med 6,4 procent till 76:60 kronor.
Teleoperatörer, sällanköpsvaror och banker var sektorer som alla gick något bättre än börsens totalindex.


Teleoperatörerna sjönk 3,8 procent, bolag inom sällanköpshandeln föll 3,5 procent och nedgången för bankerna var 4,9 procent.
Klädkedjan Hennes & Mauritz var ett av de stora bolag som höll emot bäst i börsens fria fall. HM:s B-aktie sjönk med 2,1 procent till 190:50 kronor.
På de ledande Europabörserna var nedgången störst i Frankfurt, vilken liksom Stockholm har många exportinriktade och konjunkturkänsliga bolag. Frankfurtbörsens DAX-index föll 5,0 procent till 5 923,3, i London sjönk börsen 3,4 procent till 5 069,0 och i Paris var nedgången 4,7 procent till 3 125,2.


Det oroliga läget på marknaderna gör att småspararnas aktivitet är stor och de flesta säljer. Men medan Nordnet ser köpläge manar Swedbank till försiktighet.

Hos Nordnet är både antalet transaktioner och volymen pengar som omsätts mycket högre än normalt. Det mesta handlar om försäljningar, men Sverigechefen Jan Dinkelspiel råder kunderna att inte göra något förhastat.
– Är du inte belånad och i behov av kapitalet på kort sikt så ligg kvar i positionerna, säger han.
Dinkelspiel anser att det till och med kan vara köpläge på solida bolag med god tillväxt och bra utdelning och nämner H&M, Tele 2 och Telia Sonera.
– Bolagen är starka och går bra och det svåra är ju att träffa rätt när man ska köpa tillbaka aktier, när det väl har vänt, säger han.
Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank, tycker att man ska vara försiktig om man funderar på att investera nya pengar just nu.
– Jag skulle kanske avvakta ett tag eller gå in med lite grand i taget, säger hon och betonar att man vid investeringar i enskilda aktier ska se till att vara ordentligt informerad om de företag man är intresserad av, i synnerhet som många svenska bolag har stor export och därmed är beroende av den ekonomiska utvecklingen i omvärlden.
Love Liman/TT

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×