Häxor och action i ny ungdomsbok

– Men du vet ju inte ens om jag kan skriva, invände Sara. – Det tror jag att du kan, sa Mats. Ett och ett halvt år senare är det uppenbart att Mats hade rätt. Cirkeln, den första boken i serien, har precis tryckts och rättigheterna är redan sålda till flera länder.

– Vi ville skriva något som vi själva ville läsa – en bok som man kan försvinna in i, som har många lager och karaktärer som man kan identifiera sig med. Det skulle vara en blandning av spänning, kärlek, vänskap, magi och realism. Berättelsen skulle utspelas i en liten stad och eftersom Mats kommer från Fagersta lånade vi delar av miljön därifrån, berättar Sara Bergmark Elfgren.


Tillsammans skapade Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren Engelsfors, ett litet brukssamhälle i Bergslagen, där mystiska saker börjar hända när skolan just startat för hösten.
-Vi var nyfikna på vad som skulle hända om ett gäng väldigt olika tonåringar skulle tvingas samarbeta, säger Sara. Redan när vi började skriva på Cirkeln vimlade det av Twilightkopior som alla handlade om hur en vanlig tjej träffar en mystisk, farlig kille som är vampyr, ängel eller varulv. Även om jag förstår dragningskraften i de berättelserna och själv har läst många av dem, ville vi skriva något annat, där det fanns plats för flera starka huvudpersoner och där allt inte kretsade kring en enda kärlekshistoria. När Cirkelns huvudpersoner sedan började träda fram visade det sig att de var tjejer allihop. Och självklart ville vi göra dem till aktiva, komplexa karaktärer som drev handlingen framåt.

Det är en målsättning som märks tydligt. Vid en första anblick är scenen i Cirkeln som hämtad ur vilken svensk gymnasieskola som helst. Alla de sedvanliga stereotyperna är på plats och agerar som det förväntas av dem: man hittar alla från den populäre sportkillen till den udda tjejen med färgat hår och säkerhetsnålar i kläderna.

Samtidigt blir det snart uppenbart att det finns ett rejält glapp mellan hur eleverna ser sig själva och hur andra upplever dem. Läsaren uppmuntras att se förbi det sociala spelet, att ta sig ner under ytan hos bokens karaktärer. Cirkeln rymmer häxor, trollformler och action – men utnyttjar också genrens möjligheter till att behandla svåra ämnen. För huvudpersonerna handlar det lika mycket om att slåss för rätten att vara sig själv fullt ut, som om att kämpa mot onda magiska krafter.

Sara och Mats har jobbat mycket med att få de sociala rollerna att samspela och kännas äkta.
– De behövs allihop och det var roligt att skriva dem just för att de är så olika, säger Sara. För oss handlar både Cirkeln och de kommande två böckerna i serien väldigt mycket om tolerans. Ibland måste man samarbeta med människor man verkligen inte gillar och försöka få det att fungera ändå. Det finns verkligen otrevliga, direkt elaka människor. Och nej, de har inte alla ett hjärta av guld innerst inne. Men vi måste samexistera med dem ändå – och kanske till och med försöka förstå dem.

Några samarbetsproblem har det dock inte varit frågan om vid tillkomsten av Cirkeln. Att vara två om författandet har snarare varit en tillgång under skrivprocessen, berättar Sara.
– Det har fungerat bra eftersom vi hela tiden har varit överens om att det är ett gemensamt projekt där bokens bästa alltid kommer först. Om den andra trumfar ens egen idé med något som är ännu bättre, är det ju bara att vara glad och tacksam över att boken blir bättre. Vid de tillfällen vi tyckt helt olika har vi sett till att komma på en tredje idé som båda har gillat – och den har alltid varit bättre än det vi hade tänkt från början. Just nu är vi mitt uppe i skrivandet av bok nummer två, Eld, och har det mesta som ska hända klart för oss på ett ungefär. Detsamma gäller del tre, Nyckeln. Vi vet hur slutscenen ska se ut. Sedan hoppas och tror vi att det kommer att hända mycket under skrivandet. Det är ju en del av det roliga, att bli överraskad under processen.

Cirkeln utkommer i april på Rabén & Sjögren. De två följande delarna i trilogin, Eld och Nyckeln, ges ut 2012 och 2013.

×