Grannsämja i bostadsområdet. När holkarna hänger i grupp blir de vackert inslag i trädgården. Wildlife Garden. Pris: 345 kronor/styck. Foto: Wildlife Garden

Dags att sätta lyxigt bo

Ivrigt går trädgårdsentusiasterna våren till mötes. I år är det fågelholken som är i fokus. För vad är mer vårlikt än fågelkvitter? Med hjälp av en fågelholk kan du få njuta på nära håll. Har du tur får du följa det flitiga arbetet från inflyttning och boande till ruvandet av ägg och sedan de nya små livens första flygtur. Ett mirakel varje gång.
Vill du bygga fågelholken själv så finns mängder av ritningar på nätet, specialanpassade för olika slags fåglar. Annars väljer du enkelt ett färdigbyggt typhus – för nu finns miniatyrer i snart varje stil du önskar att matcha din egen lya med.

På trädgårdsmässan Rum&Trädgård 2011 slog trendexperterna fast ett det ska vara ett designat fågelhus i år. I en experimentell utställning visades fantasifulla holkar gjorda av allt från mjölkkartonger till betong. En fröjd för ögat för trädgårdsesteterna, men vad tycker pippi om vräkiga villor och bon med balkong?
Vill du veta vad som står på fåglarnas egen priolista så ska du surfa in på ornitologernas hemsida, www.sofnet.org. Där finns allt en fågelvän behöver veta. Och när du kan placera holken på rätt ställe, åt rätt väderstreck och ha rätt storlek på öppningen så kan du också gå loss med formen och fantasin. Så blir alla nöjda!

Nyhetsbrev

×