Lars Lundberg håller upp en detalj som ofta efterfrågas. Veven som används för att starta de gamla traktorerna. Foto: Andreas Hillergren

Intresset kan bli museum

Lars Lundberg är ett välkänt namn inom Sjöbopolitiken. Han representerar kristdemokraterna och sitter bland annat i kommunfullmäktige för partiet.
Inom politiken är han en engagerad person och man kan lugnt säga att han inte precis tar lätt på sitt fritidsintresse heller för den delen.

Redan på uppfarten till hans gård kan man få en föraning om att det stora intresset är traktorer.
Intill det ena huset står två gamla traktorer. Den ena tjänstgjorde förr som trädgårdstraktor på Övedskloster och den fungerar berättar Lars.
Den andra däremot är faktiskt skrot. Även om han har svårt att erkänna det.
– Det är ett vrak, men det finns än då många smågrejer som kan komma till användning, säger han.

I husen intill gården finns ett antal gamla traktorer. I verkstaden står en Allis Chalmers från 1939. Den är på väg att restaureras men det finns en hel del kvar att göra på den.
– Jag har renoverat kylaren och så ska vevaxeln slipas, säger han.

De traktorer som renoveras blir i ett sådant skick att de fungerar bra. Men Lars Lundberg är inte intresserad av att återskapa dem till hur de såg ut i nyskick.
– Nä, jag tycker att ålderns tand ska synas, säger han och berättar sedan att det går att få ganska fint resultat bara genom att putsa upp den befintliga plåten och lacken.

Det finns massor med olika saker att titta på hemma hos Lars Lundberg. Men hans samlade är inte enbart för att ladorna ska fyllas med grejer. Han har större planer för sina traktorer och det är ett museum.

Ett museum som skulle innehålla traktorer och maskiner men framför allt historien om hur det skånska lantbruket har förändrats.
– Klart att traktorerna gjorde stor skillnad men det är också en massa andra saker som gjort stor skillnad. Till exempel mjölkmaskiner och plogar. Så jag skulle vilja skapa ett museum om motoriseringen av det skånska lantbruket. När man lämnade häst och vagn, säger han.

Han har hjälp av sina gode vän Roland Persson. Tillsammans smider de planer för att kunna få till en utställning.
– Det jag skulle vilja få till är att lyckas dokumentera alla historierna som finns om verktygen och traktorerna. Kanske spela in den som säljer en gammal traktor. På så vis skulle inte historierna om lantbruken att försvinna, säger Lars Lundberg.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×