Sanna Trygg

Journalist i ny bok

I dag sker samtalen genom Facebook och twitter i en orkan av röster. En kakofoni av meningslöst skvaller som täpper igen kanalerna eller verktyget som skapar framtidens demokrati?
Malmöbaserade förlaget och mediebyrån Manifesto har just släppt boken ”Sociala medier: en antologi om en ny tid” där skånskans medarbetare Sanna Trygg skrivit om opinionsbildning på nätet.
Varför intresserar sociala medier dig?
– Det är ingen nyhet att det aldrig varit så enkelt att göra sin röst hörd som det är i dag- men gör vi det? Vad jag gör i boken är att jag undersöker huruvida twitter, FB-grupper och så vidare fungerar som ilskna åsiktskanaler eller om de mest används som trevligt tidsfördriv? Jag är extremt intresserad av frågor som rör digital demokrati så när Michael Nilsson på Manifesto frågade om jag ville skriva ett kapitel, blev det som en ypperlig chans att förkovra mig i ämnet.
Och hur gör vi då?
– Texten är skriven i somras. Då fanns ganska ont om exempel på svenska FB-grupper som haft något vidare inflytande på den samhälleliga agendan och fått ett större medialt genomslag. Här i Sverige förändrades mycket vid valet i höstas i och med sverigedemokraternas intåg i riksdagen, då grupp efter grupp som upprördes över valresultatet ploppade upp. Du minns säker Aftonbladets kampanj ”Vi gillar olika” är Facebook då tusentals svenskar märkte sin profilbild med den gamla ”Rör inte min kompis”-handen, ett konkret exempel på hur sociala medier kan användas för att ta ställning i en viss fråga. Blickar man utanför Sverige är naturligtvis händelserna i Egypten ett konkret exempel på hur flöden från twitter och FB-grupper kan användas som maktverktyg – både av diktatorer och demokratifrämjare.
Men här i Sverige – hur bra är makthavare på att läsa av samhälleliga tendenser och opinionsskiftningar i sociala medier?
– Som politiker, opinionsbildare är man rent sagt dum om man inte omger sig med personal och rådgivare som har förmågan att följa, läsa av och tyda den digitala debatten.
Ur ett journalistiskt perspektiv – hur förhåller du dig till aktiviteten på nätet? Är det lika viktigt att skriva om en demonstration på gatan som en manifestation på nätet, finns det inte en risk att det blir för mycket?
– Min uppgift som journalist är att rapportera om det som sker i samhället, vilket består av det som händer på gatan och det som sker på nätet. En ilsken FB-grupp med tretusen fans kan naturligtvis vara minst lika intressant att bevaka som en demonstration med lika många personer.

×