Anja Pärson under sitt störtloppsåk i VM-superkombinationen. Foto: Alessandro Trovati/AP Photo/Scanpix

VM-brons för Pärson

Det sista träningsåket inför fredagens kombinationsstörtlopp gav inga tydliga signaler om att Anja Pärson skulle bli att räkna med i själva tävlingen.
Visserligen stod hon upp halva backen för att spara kraft, men även på toppen saknades det där sista lilla som skiljer mellan ett okej åk och ett toppåk.

Men det var med andra skidor och annat underlag. Det varma vädret hade mjukat upp pisten i Garmisch-Partenkirchen lagom till fredagen. Och då visste Anja Pärson och hennes team vad som behövdes.
– Min serviceman och Head-teamet har gjort de snabbaste skidorna. Om det inte blir jättekallt vet vi att just de skidorna jag har nu också kommer att vara snabbast på söndag, säger 29-åringen.
– Det självförtroendet har vi med oss.

Svenskan var rasande snabb i övre delen av störtloppsbacken. Några missar längre ner gjorde att hon kom i mål som trea, med klar medaljchans. Ett bra slalomåk gjorde att hon bärgade bronset bakom Anna Fenninger och Tina Maze.

Pärson ordnade medaljen trots att hon fick en isbit i halsen halvvägs ner i backen.
– Ja, shit. Sådant händer ibland när det blir slaskigt som här. Då kan det studsa in snö i minnen. Det tog några svängar innan det lossnade, säger Pärson.
– Jag var lite störd i mitten, sedan släppte det så kunde jag släppa på igen.

Lördagens störtloppsträning har ställts in för att skona backen i det vårlika vädret. Men Anja Pärson hade redan på förhand bestämt sig för att stå över träningen för att spara på krafterna. Efter en trist start med tiondeplatsen i super-G har hon nu fått upp ångan. Och vill ha mer.
– Det var rätt tufft att komma in på det här mästerskapet med minnet av att jag åkte dåligt i Val d’Isère för två år sedan. Det var svårt att tagga i gång mentalt, så jag blev rätt glad när underlaget var så här i dag.

För tio år sedan, vid VM i S:t Anton, tog Anja Pärson sina första stora mästerskapsmedaljer. Fredagens brons var hennes 17:e individuella medalj vid ett stort mästerskap — och den 18:e om man räknar lagsilvret från Åre.

Det innebär att hon nu är ännu närmare norrmannen Kjetil André Aamodts rekord på 20 VM- och OS-medaljer. Ett svårslaget — men inte omöjligt — rekord.
– Då måste jag nog hålla på några år till, det klarar jag inte här. Man får fuska lite och köra teamtävlingar, säger Pärson och lägger fram en plan för att tangera rekordet.
– Jag tar en störtloppsmedalj, sedan tar vi teamtävlingen.

×