Hackare från Eslöv
förberedde nätattack

20-åringen tog sig in hos en av företagets kunder, norska webbföretaget Seria As, som hyr en så kallad dedikerad server. På den kunde han plantera programvara, avsedd att användas för ett ddos-angrepp via Internet.
Ddos står för Distrubuted Denial of Service. Det handlar om att skicka ut så mycket trafik att webbsidan som utsätts för attacken slås ut. Den kan inte hantera mängderna, och webbplatsen blir därmed otillgänglig för legitima besökare.
– Intrånget lyckades, därför polisanmälde företaget. Men det är inte utrett vilka slutliga mål mannen hade, säger IT-forensikern Conny Lindgren vid polismyndigheten i Karlskrona.

Göran Christenson
på City Network i Karlskrona säger att 20-åringen gjorde flera försök mot andra av företagets 1 000 servrar.
– Men vi har brandväggar och program som stoppar intrång. På en dedikerad server ansvarar kunden själv för säkerhetsnivån.
Christenson konstaterar att hackarattacker mot webbhotell är vanligt. Det är mestadels unga människor som sysslar med det.
– Det är ren kriminalitet. 20-åringen avslöjades och kunde spåras. Förhoppningsvis ger det andra en tankeställare, säger Göran Christenson.

20-åringen
satt vid sin egen dator hemma i Eslöv när han tog sig in i City Networks system i september förra året.
– Han har olovligen berett sig tillgång till, samt i register fört in en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling som förts av City Network. Han har på detta sätt allvarligt stört eller hindrat användningen av en sådan uppgift, står det i åtalets gärningsbeskrivning, som lämnats in av kammaråklagare Ulrika Grenerfors i Karlskrona.

City Network
har mer än 10 000 kunder i Skandinavien är en av de ledande driftleverantörerna i norra Europa.
Under polisutredningen har razzia gjort i 20-åringens hem. Hårddiskar och usb-minnen har tagits i beslag. Åklagaren har krävt att han inte skall få tillbaka dem, utan att de skall anses förverkade. 20-åringen nekar till brott.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×