Lyxmiddagen på Häckeberga slott blev en lyckad tillställning

Främmande intog slottet

– Hemma har man ett umgänge man umgås med. Här får man träffa människor i olika åldrar, med andra erfarenheter, säger Smulan Rundqvist, en av de utvalda till en helkväll på slottet.

De tolv utvalda har alla anmält sig på arrangören Daniel Ingstens hemsida, några efter att ha läst Skånskans artikel i förra veckan om arrangemanget. Ett par av gästerna är hemmahörande i trakten kring slottet, men merparten av dem hämtades upp i Malmö och transporterades till slottet i hyrbil.

Där väntade dem en helkväll med fyrarätterssupé och noga utvalda viner, allt gratis bekostat av sponsorer.
Det tog inte lång tid innan de kände varandra både till namn, yrke och hemort. En av deltagarna blev snabbt en centralfigur i kraft av att ha synts i både teve och tidningar, styrkelyftprofilen Johnny Wahlquist.
– Det var min manager som anmälde mig.

Under fördrinken berättar han för Yasmine Goreng om några av de kraftprov han genomfört.
– Jag har böjt armeringsjärn med tänderna, säger Johnny Wahlquist, och lägger till att han hade en handduk mellan järnet och tänderna.
Under middagen fortsatte samtalen, först mellan bordsgrannarna. När samtalet kom in på tevesåpan ”Ung och bortskämd” var alla involverade i diskussionen.

För Daniel Ingsten blev det ett bevis på att hans idé håller. Eller som han säger i sitt välkomsttal till gästerna just innan förrätten serverats.
– Den person som du kanske gått förbi utan att titta i ögonen kan vara den du sitter bredvid i kväll.

Samtalet de tolv människorna emellan är det viktigaste denna kväll. Men givetvis står också maten i fokus. Inte minst eftersom den tillagas av Årets kockfinalisten Anna Johansson.

Hon bjuder på en fyrarättersmeny där hon inte sparat på kreativiteten.
Till förrätt serveras halstrad pilgrimsmussla med spickeskinka, och kräm och soppa av jordärtskocka. Det följs av en mellanrätt bestående av bakat ägg, stekta champinjoner och champinjonskum.

Som huvudrätt bjuds anka, savoykålsknyte och anklever. Efterrätten är en uppdaterad variant på skånsk äppelkaka; äppelpuré, vaniljpudding och rostade kavringsmulor.
Efteråt var det ingen som ångrade sin medverkan.
– Det här är inte riktigt samma sak som att gå ut på krogen och träffa folk, säger Smulan Rundqvist.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×