Förundersökning om USA:s övervakning

– Här gäller det att undersöka om det har begåtts något brott och här måste man vara noggrann, sade Lindstrand, verksam vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, på måndagen.
Lindstrand tog beslutet efter ett sammanträde med säkerhetspolisen där ärendet lades fram. Han ville dock inte uttala sig om hur lång tid förundersökningen, som rör ”amerikanska åtgärder för att skydda USA:s beskickning i Stockholm och amerikansk personal” kan ta.

Från ambassadens sida underströk biträdande talesman Ryan Koch att man kommer att samarbeta med åklagarmyndigheten och svara på alla frågor som de kan ha.
– När programmet Surveillance Detection Unit startade i slutet av 1990-talet instruerades vi att samarbeta med lokala myndigheter. Det har vi gjort, det gör vi och det kommer vi att göra i fortsättningen, sade Koch.

TT: Men Säpo och justitieministern säger att de inte känner till verksamheten.
– Vi har alltid samarbetat med lokala myndigheter och samarbetet går mycket bra. Sedan vet jag inte hur de rapporterar vidare uppåt.

Koch kunde inte kommentera i vilken form övervakningen skett eller huruvida den enbart ägt rum vid ambassaden.
– Vi vet att det i Sverige finns de som övervakar oss som har fientlig uppsåt. Sverige har inte varit immunt mot hot, sade han.

På Säpo ville pressekreterare Patrik Peter inte kommentera ambassadens uppgifter om att svenska myndigheter informerats om programmet.
– Jag noterade också detta. . . Omfattningen av åtgärderna har vi inte blivit informerade om, sade Peter.

Inte heller justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterade de senaste uppgifterna.
– Att den amerikanska ambassaden har vidtagit säkerhetsåtgärder runt ambassaden är känt. Men någon kartläggning av svenska medborgare har regeringen inte känt till, säger sade Asks pressekreterare Martin Valfridsson på måndagskvällen.

Samtidigt rasade oppositionen. Vänsterpartiets ledare Lars Ohly KU-anmälde regeringen och Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, krävde att Ask kommer till utskottet för att berätta vad hon vet om övervakningen och dess natur.

Ryan Koch ville inte kommentera ryktena att svenska före detta poliser rekryterats till SDU-programmet.
– Men vi har lagt ut jobbannonserna på internet och ett av kraven är erfarenhet av säkerhetsarbete.

Webb-tv sport

×