Nej till utbyggnad riskerar åtta jobb

– Över en natt har vi gått från ett expansivt företag till ett företag i kris.
Orden är Gert Strands, ägare till företaget med samma namn. Ett litet exportföretag med sin bas i Svedala. Företag säljer diverse kemiska produkter.
– Huvuddelen är till industrin, men vi säljer också konsumentprodukter, berättar Gert Strand. Åttio procent går på export.

Bland de omkring 2 000 produkter som företaget säljer finns desinfektionsmedel, aromer till kolsyrat vatten och kaffeprodukter samt jäst till brännerier.
– Vi har tagit fram en jäst som jäser till tjugo procents alkoholhalt, vilket gör att brännerierna kan dubbla sin produktion.
Under det senaste året har företaget fått allt mer att göra. Företaget har gått från sex till femton anställda.

I synnerhet
marknaden för aromer till hemläsk har exploderat runt om i världen. Positivt kan tyckas för Svedalaföretaget, men problemet handlar om att man växt över sina breddar.

Buffertlagret är packat från golv till tak och personalen är tvungna att lyfta ut hela lagret med truck och sedan stå på gården och plocka ut de varor som behövs.
Det omständliga arbetet innebär försenade leveranser, ibland upp till hela veckor.

På ett diskussionsforum
på nätet varnas hemmabryggare för att handla av företaget, just på grund av de sena leveranserna.
Gert Strand hade förhoppningen att kunna lösa problemet genom att bygga ut lokalerna. Men hans ansökan om att flytta en 36 meter lång vägg fem meter ut avslogs i byggnadsnämnden i förra veckan.

– Jag trodde det skulle gå igenom eftersom tjänstemännen tillstyrkt det, säger Gert Strand.
Men problemet var att det finns ett servitut för den gemensamma infarten med grannen. Och grannen har inte tillstyrkt ansökan.
– Vi var på väg att anställa fyra personer till, men på grund av det här beslutet tappade vi en stor kund, säger Gert Strand.
– Nu riskerar åtta av de nyanställda att bli av med sina jobb.

Företaget kämpar nu
för att överleva. Han tänker överklaga beslutet, men det tar tid. Förhoppningen ställer han främst till en konsult inom företagsutveckling som satts in för att försöka lösa problemet.
Gert Strand AB har också satt in en annons för att se om det finns någon som kan tänka sig att byta till en mindre lokal.
– Och så ska vi ha krismöte i helgen, säger Gert Strand.

Nyhetsbrev

×