Företaget Swedish medical qigong AB som ligger bakom Yangtorp har drabbats av ekonomisk kris och genomgår just nu en företagsrekonstruktion. Marcus Bongart har hållt på att bygga Yangtorp sedan 1998. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Krisande Yangtorp räddas från konkurs

Marcus Bongart köpte den gamla skolan i Jönstorp 1998. Sedan dess har han byggt om och byggt till för att skapa ett österländskt tempel för meditation, vila och träning. När tidningen träffade honom i april i år sade han sig inte veta hur mycket det kostat att bygga det storslagna huset.

–Jag har inte råd med det så naturligtvis handlar det om lån. Ska man skapa något unikt så kostar det enormt mycket pengar, sade han då.
Nu visar det sig att företaget har haft svårt att betala sina lån. Årsredovisningen för 2009 visar idel röda siffror. Bland annat framgår det att företaget gjort en förlust på 4,2 miljoner kronor samt att resultatet i firman sjunkit gradvis sedan 2006.
I mitten av september fattade Malmö tingsrätt beslut om en så kallad företagsrekonstruktion. Det betyder att en rekonstruktör går in för att försöka rädda företaget från konkurs. En företagsrekonstruktion ger även tillgång till den statliga lönegarantin. Sammanlagt får 15 av de anställda lön från staten under minst tre månader.

–Jag kan inte säga så mycket om vad som har hänt eftersom vi är mitt uppe i förhandlingarna. Det jag kan säga är att det uppstått en konflikt som vi gör vårt bästa för att lösa, säger Marcus Bongart, som tillsammans Patrick Bongart sitter i styrelsen för Swedish medical qigong AB.
Under en företagsrekonstruktion ställs alla betalningar in och en utsedd rekonstruktör håller förhandlingar med både företaget och långivare.

– Vi försöker reda ut vad som är vad för att kunna gå vidare med företaget. Vår förhoppning är att det ska bli bra så att vi kan fortsätta, säger Marcus Bongart.
Än så länge har företaget beviljats drygt 100 000 kronor i statlig lönegaranti. Men ännu är det flera ansökningar som inte är fullständiga vilket betyder att summan kommer att bli högre.

Nyhetsbrev

×