Kön ringlade lång när Siw Malmkvist gästade barndomsstaden Landskrona för att signera sina memoarer Tunna skivor av mig. FOTO: HÅKAN KARLSSON

”Siwan” tillbaka på hemmaplan med bok

Först i kön stod Ingegärd Karlsson som skulle ha hela tre exemplar.
– Det är en som ska bli julklapp, en till en vän och en till mig själv, säger Ingegärd och berättar att hon växt upp i samma område som Siwan.
– Det var på Artillerigatan. Vi bodde mitt emot varandra. Men jag vet inte om hon minns mig, säger Ingegärd just innan det är dags att börja.
– Men jag känner hennes systrar Lill och Ingabritt väl eftersom jag sjunger i samma kör som dom.
En annan som köade för att köpa en signerad bok var Anders Sjödin.
– Det är en fantastiskt fin present att ge bort men vem som ska få den säger jag inte, skrattar Anders.
Det var i mitten av 50-talet som Siwans karriär tog fart i och med att hon vann en sångtävling och i pris fick spela in en skiva – Tweedle dee.

Sitt stora genombrott fick hon 1959 då hon blev värdinna i Lennart Hylands TV-underhållning Stora famnen. Samma år vann hon Melodifestivalen med låten Augustin.Siw blev också stor i utlandet. I Tyskland har hon i snart 50 år varit ett mycket uppskattat namn och 1964 blev hon den första svenska artist som placerade sig på den amerikanska försäljningslistan.
I boken ”Tunna skivor av mig” får läsaren följa Siw Malmkvists spännande historia och visst är det en hel del om Landskrona i den 270 sidor tjocka boken.
– Oja, jag har skrivit mycket om min barndom och uppväxt här i Landskrona. Det är skönt att komma till stan. Det har blivit ganska tätt mellan besöken den senaste tiden, strålade Siw och började signera.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×