Glasbruket i Limhamn byggs om och blir Limhamns Sjöstad. Tord Olofsson

Limhamn får en egen Sjöstad

Parker, flerfamiljshus, radhus och en skola finns med i planerna för omvandlingen av området Glasbruket.

Tankarna på att omvandla industriområdet som kallas för Glasbruket har funnits i minst 25 år.
Mellan havet, Limhamnsfältet och gamla Limhamn ska nu 400 nya bostäder byggas etappvis under sju till åtta år.
Både flerfamiljshus och så kallade stadsradhus finns med i planen. En skola samt en park som ska vara öppen för både de boende och för allmänheten kommer också att anläggas i området vid namn Limhamns Sjöstad.
Nu börjar försäljningen av 29 stadsradhus vilka kommer att byggas i den första etappen. Redan i november ska all mark vara färdigsanerad och byggprojektet kan ta fart.
Radhusen kommer att vara mellan 140 och 200 kvadratmeter stora, men varken arkitekten Tord Olofsson eller projektutvecklaren Magnus Björkander från Skanska vågar spekulera i vilka som kommer flytta in.
– Det är ganska stora hus med plats för stora familjer, men jag kan tänka mig att de kan passa många eftersom det finns många olika lösningar i utformningen av husen, säger Tord Olofsson.
– Till lägenheterna kanske man kan se kunder som säljer och flyttar från en villa till något nytt och lättskött, säger Magnus Björkander.
Smakar det så kostar det, radhusen kostar mellan 5,5 miljoner kronor upp till dryga 8 miljoner kronor.
Både Tord Olofsson och Magnus Björkander hävdar att Limhamns Sjöstad går i gröna färger.
– En grön profil är viktigt. Vi använder naturliga material som passar in i vårt klimat, säger Magnus Björkander.
– Alla våra Uniqhus (stadsradhusen reds. anm) är svanenmärkta, fortsätter han.
I dag består området av stora jordhögar och maskiner. Det kan vara svårt att få en uppfattning av hur det kommer att se ut om några år. Redan vid årsskiftet 2011/2012 ska de första radhusen stå klara.
Längs havet ut mot Ön finns dock en kajpromenad som i princip är färdig. Fiskehoddorna står också på plats och några båtar ligger förtöjda i den lilla hamnen. Kanske kan det också bli en lite spontan badplats i området funderar Magnus Björkander.
Enligt Magnus Björkander är intresset för stadsradhusen väldigt stort. 200 personer hade anmält sig till måndagskvällens visning av området.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×