Restaurangkonflikt närmare lösning

Efter att Hotell- och restaurangfacket skickat in en betalningsuppmaning enligt konkurslagen har restaurangägaren gått med på några av fackets krav.
– Vi är överens på några punkter, de har gått med på att betala ut lön till vissa av de anställda senast på fredag, säger Lynn Ljungberg, fackligt ombud på Hotell- och restaurang.
Under måndagen träffade hon arbetsgivarens företrädare Lars Berkesköld. Förhandlingarna rör outbetalda löner för sex anställda på restaurangen. Enligt Lynn Ljungberg har tidigare förhandlingar ställts in av arbetsgivaren men efter att restaurangfacket skickat in en betalningsuppmaning till ägaren har samtalen kommit i gång.
– Under veckan ska de lämna besked om hur de ställer sig till de övriga utbetalningskraven. Vi är villiga att förhandla men om vi inte kommer överens står betalningsuppmaningen fast, säger Lynn Ljungberg.
Det innebär att ägaren har en vecka på sig att betala ut lönerna innan företaget begärs i konkurs. Bolaget har sedan tidigare obetalda skulder på drygt 190 000 kronor hos kronofogden.

– Jag är lite hoppfull men arbetsgivaren verkar göra lite som han vill. Det är bra att facket tar de här på allvar nu, säger Tommy Dalos, tidigare kock på restaurangen.
Efter att restaurangägaren beskyllde personalen för förskingring och manipulering av ekonomin svarade nio av de anställda med att polisanmäla honom för förtal men Tommy Dalos är osäker på om åklagaren kommer att ta upp fallet.
– Det var mer som en markering att det inte får gå till på det viset. Det viktiga är att vi får våra löner utbetalda, säger han.

Nyhetsbrev

×