Motdemonstrationen mot SD upplöstes av polisen när den spårade ur. Foto: Maria Engström

Kravaller vid SD-möte

Platsen där Sverigedemokraterna skulle hålla sitt torgmöte var avspärrad långt innan mötet drog i gång och några hundra motdemonstranter hade samlats utanför avspärrningarna.

När Sverigedemokraterna kom till torget vid tvåtiden möttes de av burop, visselpipor och en kör som skanderade ”inga rasister på våra gator”.
Vissa av motdemonstranterna började även kasta ägg och smällare mot Sverigedemokraterna.

Efter att torgmötet hade hållit på i cirka 20 minuter började representanter för de andra partierna som har valstugor på torget att packa ihop sina saker.
– Polisen har gett oss order om att packa ihop för att kunna upplösa motdemonstrationen, sa en av dem.

Polisen varnade motdemonstranterna att man tänkte utrymma torget om Sverigedemokraterna inte fick ha sitt möte i fred.
Strax efter varningen gick kravallutrustad polis in och började fösa undan motdemonstranterna, till sin hjälp hade man även beridna poliser och hundar.

Stämningen blev snabbt hätsk och flera motdemonstranter omhändertogs av uniformerad och civilklädd polis. Efter lite mer än en timme började Sverigedemokraterna att runda av sitt torgmöte. När de gick av scenen buade många av åhörarna.

En person som vill vara anonym sade efter mötet att även om hon inte är någon sympatisör till partiet så borde Sverigedemokraterna ha rätt att hålla sina möten ostörda.
– Jag är här för att lyssna på vad de har att säga, men det gick inte att höra något.

Enligt polisens insatschef Carl-Axel Andersson gränsade situationen till allmänt upplopp.
– Vi hade fått uppgifter om att det skulle bli en fredlig motdemonstrationen och vi förväntade oss inte detta, sade han.

Polisen grep tre motdemonstranter och omhändertog sex för störande av allmän ordning.

Nyhetsbrev

×