Dagboksanteckningar från källarhålet

På Palladium fick vi under Malmöfestivalen uppleva ”Svart tulpan – The Diaries” eller med rollfiguren Linneas ord: ”Dagboksanteckningar från källarhålet!” Föreställningen varar bara i en halvtimme, men det är 30 förtätade minuter.
”Skambyrån: Mortified Sweden” är en komedishow där vanliga människor läser upp saker de skrev i dagboken när de var tonåringar. Pinsamt och kul. Något liknande gör Linnea i ”Svart tulpan”. Skillnaden är den att hon fortfarande är för ung för att ha distans till det hon skrivit.
Sextonåriga Linnea spelas av David Wiberg som också svarat för manus och regi. Han var tidigare med i Varanteatern, en grupp som levererade humor av det mera skruvade slaget.
Med enmansföreställningen Svart tulpan lyckades David Wiberg för några år sedan övertyga såväl publiken som kritikerkåren om att en medelålders man mycket väl kan gestalta en tonårstjej på scenen. Nu gör han det igen.
Vi får höra hur Linnea redogör för nedräkningen till Arvikafestivalen samtidigt som hon berättar om förälskelsen i ”A”. Stefan Johansson gjorde musiken till den första versionen av Svart tulpan och han bidrar även den här gången till att förstärka stämningen av melankoli och tonårsångest. Bland annat arrangeras ett par välbekanta låtar om så att de får ett slags indiepopton som passar i sammanhanget.
Onekligen är det en prestation av David Wiberg att kunna göra ett så pass övertygande porträtt av en tonårstjej. Visst finns det en ton av ironi, men det blir aldrig någon regelrätt karikatyr utan snarast en rätt rörande gestaltning av den naiva tonåring som de flesta av oss kan relatera till. Wibergs köns- och åldersöverskridande föreställning bjuder på en demaskering avslutningsvis. Illusionen bryts, men föreställningen får en extra dimension. Därtill har Wiberg skärpt till Linneagestalten en aning. Faktiskt så levererar hon också några riktigt bitska sanningar från scenen.
Svart tulpan innebär mycket humor, men också vemod och en hel del livsvisdom, om än i lillgammal förpackning. Wiberg bjöd på en kort men intensivt lysande föreställning!

×