Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Skördekatastrof hotar på Söderslätt

Hoppet står till bättre väder, men ännu syns inget slut på regnfronterna över Sydsverige. Bara under tisdagen föll 170 millimeter regn och mycket av grödorna står fortfarande oskördade på de regnsjuka fälten.
– Vi lever på hoppet, men de närmaste fyra-fem dagarna lär ingen ta sig ut och skörda, ens om det slutade regna, säger Hans Ström, ordförande i Södra Åby Lokalförening till SVT:s Sydnytt.
Till Lokalföreningen levererar 250 odlare på Söderslätt sitt spannmål.
Ola Nilsson i Stora Isie tittar ut över sina dränkta kornfält och vet inte om han ska skratta eller gråta.
– Senast vi hade det såhär var 2006. Fast just nu känns 2006 som ett riktigt torrår.
Katastrofens första stadium inträffar om värme och väta får axen att börja gro. Då blir kornet djurfoder, en förlust på 2 000 kronor per hektar. Med 50 hektar blir matematiken enkel. Katastrofens andra och mer slutgiltiga stadium inträffar om regnet fortsätter och grödorna blir kvar oskördade på åkrarna. Dit har man inte nått ännu, men SMHI:s tiodygnsprognos är ingen munter läsning.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×