Ann-Christin Ramsing och dottern Sara Ramsing är båda emot Shells planer på att borra efter naturgas i Skåne.

Festlig protest mot gas

Ann-Christin Ramsing, 46, skrattar högt åt sångerskan Marianne Mörcks mellansnack. Det är svårt att vara på dåligt humör när det bjuds på stödgala med flera välkända artister. Även om hon egentligen är orolig över Shells planer på att utvinna naturgas i trakten.
– Jag bor i Myrestad, det är inte alls långt härifrån. Det är helt sjukt att minerallagen tillåter ett storföretag att göra så här, säger hon.

Bredvid sitter dottern Sara Ramsing, 23.
– Jag har kommit hit från Lund, bara för att vara här och visa mitt stöd, säger hon.
Det är inte precis trängsel på galaområdet vid Alunbruket, en liten bit från Christinehofs slott. De mörka skyarna hotar hela tiden med regn. Men Carl Piper, ordförande i arrangerande nätverket Heaven or shell, är nöjd med dagen.
– Det är hyggligt med folk här och de har inte gått när det började regna förut, säger han.
Överskottet från galan går till nätverkets arbete för att det ska bli lättare att stoppa gasutvinning. Carl Piper upplever att det finns ett stort stöd för arbetet bland skåningar.
Nätverket har också lyckats locka ett antal välkända artister, som Adde Malmberg och Dan Bornemark. Skådespelaren Bror Tommy Borgström får många skratt när han tolkar skånska dikter på bred dialekt.


Till och med den amerikanska dokumentärfilmaren Debra Anderson är på besök. Hennes film Split Estate, som handlar om den pågående gasutvinningen i USA, visas i ett tält i utkanten av området.
– Hon skulle till Danmark, så vi hade turen att hon kunde komma förbi, säger arrangören Lotta Nordstedt.
Marianne Mörck river ned stora applåder i sin duett med operasångaren Nils Olsson från Malmö.

På väg tillbaka till bilen drar hon en parallell mellan gasutvinning och oljekatastrofen i Mexikanska golfen.
– Jag hade inte känt till det här, om de inte hade ringt och frågat om galan. När jag såg det vackra landskapet på vägen hit kände jag ännu mer att jag måste hit – tänk om det försvinner?


Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×