”Sveriges tråkigaste stad”

Det kan jag berätta. Det var så här: Hans Ostelius gästade ett av Lasse Holmqvists soffprogram i tv och fick frågan:
– Hans, du som har rest så mycket, skulle du inte vilja fara till månen?
Ostelius var inte förberedd på frågan och svaret blev därefter:
– Nä, det skulle jag verkligen inte vilja.
– Varför inte det då?
– Jo, därför att på månen är tråkigheten på landsbygden så påfallande att till och med Eslöv ligger i skuggan.
Det skulle Hans Ostelius inte ha sagt. Det blev ett jädrans liv i Eslöv, tv-tittare ringde ner SVT i Malmö, och Ostelius hotades med stryk om han dök upp i Skånemetropolen. En upprörd medborgare sa under en debatt:
– Sluta prata skit om vår fina stad.

Om han vågar sig hit ska vi pryla han ordentligt!
Ostelius fick inte en syl vädret, men till sist undslapp det den gamle entertainern:
– Sa jag verkligen Eslöv? Jag menade ju Landskrona!!!
När Hans Ostelius senare en gång skulle till Eslöv, frågade han mig om jag kunde fixa ett par ”gorillor” som livvakter. Fast det var sagt på skoj.
Jag hade en hel del med Hans Ostelius att göra för en fyrtio år sen, jag besökte honom i Silves, Portugal, där han bodde större delen av året, och i hemmet i Malmö.
– Jag föredrar palmer före Palme, löd visdomsorden från den landsflyktige nere i Silves.

Så småningom kom Hans Ostelius med sina underhållande memoarer ”Det var roligt nästan jämt” (utgivna på Bernces i Malmö), och jag var med lite i bokens förspel. Jag har ett par kostliga brev bevarade från honom; Ostelius var generös med omdömen om sina vänner. Lasse Holmqvist kallade han ”nationalmonument” och jag fick bära titeln ”kulturråd”. Undrar vad brevbäraren sa! Själv var han stolt över hederstiteln ”Greven av Gaffelgränd”, efter gatan i Ystad där han var född.
Hans Ostelius var en stor profil, en äkta globetrotter, oftast den ende solbrände i Sverige innan charterturismen kommit igång, och klassisk är ju Hasse Alfredsons snällaka porträtt av honom i en sketch.
När Ostelius kommit hem igen till Sverige och bosatt sig i Helsingborg, skulle han en gång gästa Kvidinge hembygdshall. I Sundets pärla hämtades han av tonåringen Lars Olefeldt.
Lars i dag:
– Jag hämtade honom i Helsingborg. Då stod han med ett glas vin och laddade upp. Han frågade om jag – chauffören – också ville ha ett glas.
– När vi närmade oss Kvidinge sa han: ”Ni har fått en fin uppfostran, Herr Olefeldt. För ni säger hela tiden ni och inte du till mig.”
Om Eslöv i dag tror jag faktiskt Hans Ostelius bara skulle ha gott att säga.
Det räcker att studera skaran av alla goda kulturpristagare i Eslöv genom åren, med namn som Karl-Erik Olsson, Lillemor Rudolf-Hall och Lennart Hall, George Welin, Gunnar Johanson-Thor, Brutus Östling, Gunhild Carling – alla entusiaster som visar på bredden i ”före detta tråkiga Eslöv”!
Framför allt tror jag att Hans Ostelius skulle ha älskat en av Sveriges roligaste underhållare, Eslövs egen standup-komiker Johan Glans. En underhållare som genomför en utsåld ”World Tour of Skåne” MÅSTE vara helt i ostelii smak!

Hasse Sjöström, en av drivkrafterna bakom idrottsmuseet i Helsingborg, gammal fotbollsledare i Högaborg (han fostrade en ung Henke Larsson!!!), skickade mig denna bild. Och Hasses fråga lyder:
– Bilden har av okänd anledning hamnat hos Helsingborgs Idrottsmuseum och frågan är om det är ett lag från Hörby – och i så fall vilket – eller om det möjligen kan vara ett Helsingborgslag på besök.
– Därför är första frågan om någon känner igen bilden och därmed laget samt då eventuellt spelarna?
Bilden bör vara från 20/30-talet.
Ja, Hörbybor och andra – har ni några uppslag? Jag finns på ulf.r.johansson@skd.se

Tips i sista minuten på Nationaldan, som firas lite varstans i de mellanskånska trakterna. Mycket är nära och lokalt i programutbuden, Lionsklubbarna ligger i selen som många andra föreningar, men Hörby slår på stort och har lockat ner affischnamnet Jan Johansen i dag (Hörby IP).
Den med vägarna förbi Kristianstad kan få höra Jesper Larsson, handbollsmålvakt i IFK Kristianstad, tala. Annorlunda och kul namn!

Till näst sist…
.. så håller min gamle murvelkollega Bertil Falk på att skriva en bok om svensk science fictions historia. På en punkt spökar Ljungbyhed och flyget.
– Ja, där fanns under krigsåren den sedermera välkände reklamaren och politikern Åke Wallin i Malmö. Han skrev pojkboken Flygande världspolis, året var 1945. Wallin skötte bland annat flygflottiljens tidning, som sedan köptes upp.

Till sist…
… så tyckte stockholmaren att bensinen var för dyr.
– Jävla gnäll. Gör som jag, jag har alltid tankat för en hundring – varken mer eller mindre, sa skåningen.
God morgon!

Dagens fråga

Efter terrordåden: Är du rädd för folksamlingar?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×