Skånepartiets grundare och förgrundsgestalt

JK åtalar Herslow för
Muhammedaffischer

Skånepartiet satte i april upp en valaffisch med en mindre affisch som sades föreställa profeten Muhammed tillsammans med sin nioåriga hustru. Båda avbildades nakna. Under stod texten ”Han 53 och hon 9. Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne?”
Affischen visades senare upp vid offentliga möten som partiet höll på Stortorget. Vid mötet den 5 maj stod polisen beredd och grep Carl P Herslow bara några minuter efter det att han visat upp affischen och tog med honom till förhör.

Nu åtalar JK Anna Skarhed Carl P Herslow för hets mot folkgrupp. Men åtalet omfattar inte alla affischer som polisen beslagtagit. Det finns två varianter av samma affisch. Den större av dem är utskriven på en bläckstråleskrivare, det visar en analys från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.
– Den största affischen var alltså inte tryckt vilket man skulle kunna tro, säger ställföreträdande JK Håkan Rustand till tidningen.

Därmed läggs åtalet ned för just dessa affischer eftersom JK endast kan åtala i tryckfrihetsbrott om det handlar om en tryckt skrift. Däremot kan en åklagare åtala för hets mot folkgrupp även om det inte handlar om tryckt skrift.
– Jag antar att åklagarna kommer att avvakta och se hur det går i vårt mål, säger Håkan Rustand.
JK lägger också ned åtalet mot en annan skånepartist som deltog i mötet. Även han har tidigare delgivits misstanke om tryckfrihetsbrott, men Anna Skarhed avstår från att väcka åtal mot honom.
”N N:s befattning med den tryckta skriften har inte varit av så självständigt slag att han vid sidan av Carl Herslow också bör hållas ansvarig som spridare av skriften. Åtal mot honom ska därför inte väckas”, skriver Anna Skarhed.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu har tidigare polisanmält Skånepartiet för förtal för den valaffisch där Muhammedaffischen utgjort en del och en bild på Reepalu en annan del. Han har dock fått besked att han i så fall själv måste driva ett förtalsmål.

Dagens fråga

Intresset för vinylskivor ökar. Saknar du dem?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×